Yeşilçam Fragmanları Türvak Müzesi’nde!

Yeşilçam Fragmanları Türvak Müzesi’nde!

Share Button

“GEZ, GÖR, İZLE”

TÜRVAK Sinema Müzesi ziyaretçileri, akıllı telefonlarına yükledikleri QR Kod Okuyucu aplikasyonuyla, onlarca Yeşilçam filmini müze gezisi esnasında anında izleyebiliyor.

Yeşilçam Türkiye tarafından hazırlanan, Türk Sineması’nın unutulmaz yönetmen ve karakter oyuncuları ile Erler Film yapımlarına ait film fragmanlarının yer aldığı bu uygulamayla, görsel-işitsel kültür mirasımızın interaktif bir müze deneyimi içinde güncel teknolojilerle yeni kuşaklara aktarılması sağlanıyor.

TÜRVAK Müzesi’nin sergi salonlarında yer alan afiş ve fotoğraflara yerleştirilen QR kodlar, Bulunmaz Uşak’tan Gırgıriye’ye, Yumurcak’tan Leyla ile Mecnun’a, Renkli Dünya’dan Kadın Berberi ve Yaz Bekarı’na Yeşilçam’ın hafızalara kazınan tüm sahnelerini müze ziyaretçileriyle buluşturuyor.

TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde her zaman gerçekleştirdiği  “ilk”lerle adını duyuran “Bay Sinema” Türker İnanoğlu, 1957 yılından bu yana Türk Sineması’nda yönetmen yardımcısı, film yönetmeni, yapımcı, sinema salonları işletmecisi, TV kurucusu ve gösteri merkezi sahibi olarak 55 yıldır sanatla iç içe yaşamaktadır. Bugüne kadar 280 adet sinema filmi ve 12.000 saatin üzerinde TV programları ve TV dizileri hazırlamıştır.

İnanoğlu, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nı, 1997 yılında kurduğu TÜRVAK Vakfı’nın bünyesinde “Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi” olarak 2001 yılında Kavacık’ta kurmuş, 2010 yılında Beyoğlu’na taşımıştır. TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, 2011 Ocak ayında yeni binasının kapılarını ziyaretçilere açmıştır.

Türker İnanoğlu bu müzeyi kurarken “yıllarca emek verdiği kariyeriyle ilgili sonsuza kadar adını yaşatacak bir imza bırakmak istedi”. Türk Sineması’nın geçmişine ait belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmleri bir müze ve kitaplık çatısı altında toplayarak bu muhteşem arşivi gelecek nesillere aktarmayı amaçladı.

Müze koleksiyonunun temelleri Türker İnanoğlu’nun sinema kariyeri boyunca biriktirdiği ve bir araya getirdiği ERLER FİLM arşiviyle atıldı. Bunun yanı sıra gazetelere ilan verilerek, filmciler, sinemacılar, özel koleksiyoncular, eski filmci ve sinemacı aileler ve tiyatrocular ile sinemayla ilgilenen herkese çağrıda bulunuldu. “Eski 8,16 ve 35 mm’lik film oynatıcı ve çekici cihazları, aydınlatma projektörleri, dolly, şaryo arabaları, stüdyo ve laboratuar cihazları ile Türk Sineması’nın kuruluşundan bugüne kadar çekilen Türk filmlerine ait afiş, fotoğraf, el ilanı, lobi, broşür, reklam malzemesi, senaryo ve sinemayla ilgili kitap ve dergilerin alınacağı” duyuruldu. Müzenin kuruluş aşamasında, Türker İnanoğlu yıllarca biriktirdiği kişisel doküman ve malzeme arşivinin yanı sıra; en büyük desteği, TRT Genel Müdürü Yücel Yener, sinemacı arkadaşı Necip Sarıca, rahmetli Muhsin Ertuğrul’un eşi tiyatro sanatçısı Handan Uran Ertuğrul, rahmetli Ulvi Uraz’ın eşi Selçuk Uraz, tiyatrocu dostu rahmetli Deniz Uyguner’den ve SİNE-SEN (Sinema Emekçileri Sendikası)’den aldı.

, , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir