The Summer of Sangaile (2015): Ergenlik Çağı Gibi Saf ve Cesur

The Summer of Sangaile (2015): Ergenlik Çağı Gibi Saf ve Cesur

Yazar Puanı3.5
  • Aslında ergenlik çağının omuzlara yüklediği psikolojik ve sosyal sorunlar, hepimizin bileceği üzere bir paket halinde gelir; tek tek çözmek için çabalanması gereken, birbirinden bağımsız problemler değildir. The Summer of Sangaile (Sangailes Vasara / Sangaile’ın Yazı) filmi de Sangaile’nin, büyük bir sorunlar yumağı gibi görünen o tek problem paketinin üstesinden geleceği, ergenlik sorunları eşiğini atlayacağı o yaz mevsimine götürür seyirciyi.
Share Button

Herkesin geçirdiği bir bocalama süreci olan ergenlik çağının, kaybolmuşluk, içe kapanıklık, yalnızlaşmışlık, boş vermişlik, pasiflik, agresiflik, cesaretsizlik, komplekslilik, umutsuzluk; bencillik, suçlu arayışı, öfke ve hatta kin besleme gibi, genelde birkaçının aynı anda yaşandığı tüm emare ve buhranların neredeyse hepsini bünyesinde toplayan bir karakter Sangaile. Pasif agresifliğini her anında ve her hareketiyle dışa vuran böylesi sorunlu bir ergenin, psikolojik bir hastalığa davetiye çıkarmaması, kendi gelişimine set vuracak engeller kurgulamaması imkânsız. Kendini baskılayan ve bedenine zarar vermeye yönelen Sangaile, intihara eğilimlilik veya panik atak gibi daha ciddi sorunların henüz kıyısında belki de; şimdilik Vertigo’dan şikâyetçidir. Ancak onunki iltihap veya deforme kaynaklı değil, yenemediği korkusuna bağlıdır. Aynı anda da yine kimseyle paylaşmadığı halde uçaklara ve pilotluğa hülyalıdır. Ölmüş sinekleri sıraya dizişinden bellidir aslında, hayatına bir denge ve düzen getirmek istediği; ancak onun kendisiyle barışmasını ve hayattan zevk almaya başlamasını öteleyen, işte bu uçma isteği ile Vertigo engeli arasındaki yenilgiyi kabullenmişliğidir.

Aslında ergenlik çağının omuzlara yüklediği psikolojik ve sosyal sorunlar, hepimizin bileceği üzere bir paket halinde gelir; tek tek çözmek için çabalanması gereken, birbirinden bağımsız problemler değildir. The Summer of Sangaile (Sangailes Vasara / Sangaile’ın Yazı) filmi de Sangaile’nin, büyük bir sorunlar yumağı gibi görünen o tek problem paketinin üstesinden geleceği, ergenlik sorunları eşiğini atlayacağı bir yaz mevsimine götürür seyirciyi. Onu bu eşikten atlamaya yönlendiren, Sangaile’nin zayıflığına karşılık ısrar ve dirayet gösteren ise aynı yaz tanıştığı Auste’dir. Ergenlik çağında bireylerin dış dünyaya kapılarını açması, dışarıdan birini iç dünyasına davet etmesi, özellikle Sangaile gibi kendi iç dünyasıyla kavgalı, dış dünyayla ise irtibatı kesmiş olanlar için çok zordur. Nitekim davet beklemeyen, onun kaçışlarına rağmen ısrar ederek Sangaile’nin iç dünyasının kapılarını açabilen Auste’nin anahtarı ise, yine aynı çağın birincil merak ve keşif aracı olan cinselliktir. Sonrasında Auste’nin şefkatli teni, Sangaile’nin zihnindeki engellemelere galip gelir.

Sangaile’nin ne kadar negatif özelliği varsa, Auste de o kadar pozitif özellikle yüklü bir karakter. Neşeli, cesur, kendisiyle ve konumuyla barışık, yeteneklerini ve hobilerini belirlemiş… Ergenlik çağı sürüklenişlerini engellemek ve hem bir motivasyon kazanıp hem de kimlik inşa etmek için en önemli tuğlalardan biri de yetenek ve hobilerin keşfi aslında. Auste fotoğrafçılık yapar, elbise tasarlar ve diker, mutfakta da hamarattır; üstelik garson olarak da çalışmaktadır. Sangaile ise hiç bir şey yapmaz, yapmayı da denemez. Auste’nin odasından kişisel eşyalar ve dekoratif malzemeler fışkırırken, Sangaile’nin odasında yataktan başka hiç bir şey bulunmaz. Auste’nin zengin ve tatlı karakterine işte öylesi zıttır oldukça sade ve ekşi karakterli Sangaile. Auste’nin her zaman ona sunacak bir tatlı ile çıkıp gelmesi boşuna değil demek ki!

Bu noktada Litvanyalı yönetmen Alanté Kavaïté de, ergenlik çağındaki sorunları ilk olarak aileye yansıtmanın genel geçer bir anlayış ve klişe olduğunun farkında olmalı ki, Auste’nin aile yapısı ve ilişkisi ile Sangaile’nin aile yapısı ve onlarla ilişkisi arasında, ikisinden birini daha avantajlı konumda gösterecek herhangi bir müdahaleden ve detaydan kaçınmıştır. Gerçekte de ailevi problemlere sahip bile olunsa, ergenlik çağının atlatılmasında aile fertlerinden birini ya da hepsini suçlama davranışı, yerini aileyle de barışıklığa bıraktığında, buhran sürecinin kısalmasına katkıda bulunacaktır. Auste’nin, düzensiz bir aile birlikteliği de olsa, onlarla barışık veya bunu sorun etmeyen kişiliği, onun Sangaile’den daha yetişkin olduğu algısının verilmesine mutlaka katkı sağlamaktadır.

Kavaïté’nin, ergenlik çağının kendisi kadar saf ve cesur filmi Sangaile’ın Yazı, hem Vertigo’nun etkisini hem de Sangaile’nin uçma sevdasını seyirciye aktarırken, motor seslerini birbirine karıştırdığı ses kuşağı ve yazı içimizde hissettiren görüntü yönetimi ile de oldukça başarılı. Finalde bizi iki yıl sonrasına götürdüğü sahne ise ergenlik çağı sonrası değişimi hüzünlü ama gerçekçi biçimde ortaya koyar. Yetişkinliğe adım atmış bireyler, artık o ergenler değildir; motivasyon veya destek arayışı sona ermiş, yepyeni bir hayata koşar adım gidilmektedir. Geride bıraktıklarımız arasında bize eşik atlatan, kimlik kazandıran, en saklımızı bilenler dahi yer alıyor olabilir.

, , , , , , , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir