Engelsiz Filmler Festivali 5. Yılında 3 Şehirde

Engelsiz Filmler Festivali 5. Yılında 3 Şehirde

Share Button
Engelsiz Filmler Festivali 5. Yılında 3 Şehirde 

5-7 Mayıs 2017 // Eskişehir 
12-14 Mayıs 2017 // İstanbul 
18-23 Mayıs 2017 // Ankara 

İlk kez düzenlendiği 2013 yılından beri 112 filmi görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak sunan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 5. yılında Türkiye’nin diğer şehirlerini gezmeye başlıyor.

Bu seneden itibaren Engelsiz Filmler Festivali olarak yoluna devam edecek Festival, Ankaralıların yanı sıra Eskişehir ve İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden oluşan film programı ile yan etkinliklerini görme, işitme engelli bireyler için erişilebilir bir formatta sunan ve tüm etkinliklerini erişilebilir mekanlarda gerçekleştiren Festival, Türkiye’nin diğer şehirlerindeki bireylere de ulaşarak kültürel hayata eşit katılımın yaygınlaşmasını sağlayacak.

35 Film Erişilebilir Olarak Seyircilerle Buluşuyor 

Festival’de bu sene uzun, kısa ve belgesel toplam 35 film, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden” ve “Otizm Dostu Gösterim” tematik başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak.

Festival’deki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek.

Bir filmdeki diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekan, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılması tekniği olan sesli betimleme ile, filmdeki nesneler, olaylar ve diğer detaylar sözcüklerle görünür kılınıyor.

Filmin sesini duyamayan seyircilere özel geliştirilmiş işaret dili ve ayrıntılı altyazı tekniğinde ise bir işaret dili çevirmeni, filmin sağ alt köşesine yerleştiriliyor. Eş zamanlı olarak filmdeki diyalog ve sesler Türkçe ayrıntılı altyazı ile seyirciye sunuluyor.

Festival filmlerinin erişilebilirlik uygulamaları Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor.

Söyleşiler, Atölye Çalışmaları, Açılış ve Ödül Törenleri de Erişilebilir 

Engelsiz Filmler Festivali’ndeki gösterimler sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşiyor. Açılış ve Ödül Törenlerinde ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimleme yapılıyor. Böylece engeli olan, olmayan tüm sinemaseverler Festival’i bir arada takip edebiliyorlar.

Festival, Yenilikçi Arayışlarına Bir Yenisini Ekliyor: Sanal Gerçeklik Deneyimi

Her sene daha kapsayıcı olmaya yönelik arayışlarını sürdüren ve bu doğrultuda yurtdışındaki benzer festivallerle görüş alışverişinde bulunan Engelsiz Filmler Festivali, geçtiğimiz senelerde Otizm Dostu Gösterim, erişebilir fotoğraf sergisi gibi etkinlikleri programına eklemişti.

Festival bu sene yan etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. Festival’de seyirciler iki farklı proje sayesinde sanal gerçeklik teknolojisi ile tanışacaklar. 2015’ten beri Cannes, Berlin, Sundance, Locarno, Toronto gibi önemli film festivallerinin programlarında kendine yer bulan sanal gerçeklik deneyimleri, seyircilerin sanal gözlük aracılığı ile interaktif bir deneyim yaşamasını sağlıyor.

Açılış ve Ödül Törenleri Ankara’da 

Festival, Açılış ve Ödül Törenlerini her sene olduğu gibi Ankara’da gerçekleştirecek. Festival’in Açılış Töreni 18 Mayıs Perşembe günü Goethe-Institut Ankara’da; Engelsiz Yarışma ödüllerinin sahiplerini bulacağı Ödül Töreni ise 23 Mayıs Salı günü yine Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek.

Gösterim Mekanları 

Bu sene Festival’e Eskişehir’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu, Ankara’da ise Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapıyor.

Tümü erişilebilir Festival mekanlarından SineBu, Mayıs 2016’da Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçti. Göremeyen sinemaseverlerin sesli betimleme ile film izlemesine imkân veren bir sistemle donatılarak Türkiye’de bu uygulamaya ilk  kez yer veren sinema salonu olan SineBU, İstanbul’un “engelli dostu” sinema salonu olmayı amaçlıyor.

Engelsiz Sinemaya Destek Veren Tüm Kurumlara Teşekkür Ederiz 

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin ana destekçisi Açık Toplum Vakfı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council, Ankara Fransız Kültür Merkezi, Goethe-Institut Ankara, İrlanda Büyükelçiliği ve İsviçre Başkonsolosluğu Festival destekçileri arasında yer alıyor.

Festival’in engelsiz mekanlarını Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çankaya Belediyesi, Altındağ Belediyesi sağlıyor.

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz  

Engelsiz Filmler Festivali her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.

Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir.

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir