CerModern Söyleşi: Abbas Kiyarüstemi – Fotoğraf Üzerine / On Photography

CerModern Söyleşi: Abbas Kiyarüstemi – Fotoğraf Üzerine / On Photography

Share Button

CerModern, İran sinemasının günümüzdeki popülerliğini en çok borçlu olduğu yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin Türkiye’de bugüne kadar açılmış en kapsamlı sergisini Ankaralı sanatseverlerle buluşturuyor.

İran yeni akım sinemasının öncüsü olarak kabul edilen Abbas Kiyarüstemi, fotoğrafı her zaman sinemasını doğrudan etkileyen bir araç olarak görmüştür:

Tek bir fotoğraf bir filmin sebebi olabilir. Sinemanın başladığı yer işte tam orasıdır, tek bir fotoğraf.

Çok yönlü bir sanatçı olan Kiyarüstemi, sıradan insanları, taşradaki hayatları ve doğayı gözlemlerken sinema ve fotoğraf arasındaki geçişkenlik ve uyumu şiirsel bir dille anlatmaktadır.

9 Ocak ve 10 Nisan tarihleri arasında CerModern’de sergilenecek büyük ölçekli 43 fotoğraf çalışmasının yanı sıra, sergi alanı içerisinde oluşturulan sinema salonunda sanatçının video işleri de izlenebilecektir.

Abbas Kiyarüstemi Kimdir?

Abbas Kiyarüstemi ( d.1940) uluslararası alanda en çok bilinen İranlı sinema yönetmeni ve senaristtir. 1970 yılından bu yana aralıksız devam eden sinema üretimine 40’dan fazla uzun, kısa ve belgesel film sığdırmış, yönettiği Koker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgar Bizi Sürükleyecek filmleri hakkında eleştirmenler övgüyle bahsetmiştir. Bir şair, fotoğraf sanatçısı, ressam olan Kiyarüstemi, 1960’larda başlayan İran yeni akım sinemasının Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi ile beraber öncüsü olmuştur. Bu kuşağın sinemacıları siyasi ve felsefi konular üzerine şiirsel diyaloglar ve alegorik öykü anlatımını ortak bir sinema dili ve tekniği olarak benimsemişlerdir. Kiyarüstemi, Ridley Scott, Jean Cocteau, Pier Paolo Pasolini, Derek Jarman ve Gulzar’la beraber sanatsal ifadeyi sadece bir ortamla sınırlı tutmayıp şiir, sahne tasarımı, resim ve fotoğraf gibi diğer alanlarda gündelik meşguliyetleri ve kimlikleri kendi anlayışlarına göre kullanma yeteneğini gösteren film yönetmenlerinin bir parçasıdır. Kiyarüstemi, aynı zamanda bir şair ve fotoğraf sanatçısıdır. Harward Üniversitesi tarafından iki dilde basılmış olan Walking With the Wind (Rüzgârla Yürümek) adlı şiir kitabı 200’den fazla şiirini içermektedir. 1978 ve 2003 yılları arasında Tahran’da çekmiş olduğu fotoğraf çalışmaları Untitled Photographs (İsimsiz Fotoğraflar) adıyla yayınlanmıştır. Yollar, ağaçlar ve arabasından çektiği fotoğraflarından oluşan sergisi New York PS1 Modern Sanatlar Merkezinde gösterilmiştir. MOMA (New York Modern Sanatlar Müzesi) ve PS1’de prömiyeri yapılan Abbas Kiarostami: Image Maker sergisi, 2 video yerleştirme ve 33 kısa filmiyle beraber Snow White (Kar Beyazı 1978-2003) ve Roads (Yollar 1978-2003), Yağmur (Rain 2006) ve Ağaçlar ve Kargalar (Trees and Crowes 2006) serilerini içeren fotoğraf çalışmalarından oluşmuştur.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir