Sinema ve kültür eleştirmenliğinin birleştiği noktada, gücünü popüler kültüre verdiği önemden alan Rabarba Şenlik’in Nisan sayısı çıktı.
Derginin Vizyon bölümünde Galaksinin Koruyucuları 2, Koca Dünya, Aşkın Krallığı filmlerinin yanı sıra Mandıra Filozofu ile ünlenen yönetmen ve oyuncu Müfit Can Saçıntı ve son dönem Karadeniz komedisinin en önemli temsilcilerinden Çetin Altay söyleşileri yer alıyor.
Her sayıda yarı akademik bir dosyaya yer veren sinema dergisinin bu ay ki konu başlığı; Sinemanın Bağımsız, Sanat ve Festival Hali. Daha önce ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın, Oscar heykelciğini kaldırırken resmedilmiş halini kapağına taşıyıp Oscar’ın politikasını tartışmaya açan dergi, Nisan sayısında festivallerin ticari boyutu ile kültür politikalarını ve bağımsız sinemanın ne kadar bağımsız olduğunu tartışıyor.
Yönetmen Ümit Ünal’ın Teyzem filminde beraber çalıştığı usta yönetmen Halit Refiğ’i anlattığı Rabarba Şenlik’in 1 Sahne 1 Hatıra bölümünde, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz oyuncu Halit Akçetepe’nin anısına Canım Kardeşim filmine yer veriliyor.
Derginin içeriğine dair bilgilerin yer aldığı editör yazısı ise şöyle:
Malumunuz, Nisan ayı festival ayı derler. Hem İstanbul’da hem Ankara’da köklü geçmişleri olan festivaller bu ay seyirciye önemli alternatifler sunuyor. İzlenecek filmleri belirlemeden önce Ajanda’daki festival içeriklerine göz atmanızı tavsiye ederim. Tabii alternatif film gösterimlerini de yabana atmayın derim.
Vizyon bölümümüz bu ay çok şenlikli. Son dönem Karadeniz komedisinin en önemli temsilcilerinden Çetin Altay, hem Nisan’da vizyona girecek olan filmi Sümela’nın Şifresi 3: Cünyor Temel hem de yeni film projeleriyle ilgili önemli detaylar veriyor. Diğer röportaj konuğumuz ise Müfit Can Saçıntı. Mandıra Filozofu filmleriyle yönetmen ve oyuncu olarak büyük ilgi gören Saçıntı’nın son filmi Yaşamak Güzel Şey’in farklı yönlerini öğreneceğiniz röportajımız, filmi başka bir gözle izlemenizi vaat ediyor. Vizyon eleştirilerimizde, ilki üzerinde önemli tartışmalar yapılan Trainspotting (1996) filminin devam filmi olan T2:Trainspotting; Marvel filmlerinin bir yenisi olan Galaksinin Koruyucuları 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2); Reha Erdem’in son filmi Koca Dünya; aşkı, farklı kültürlerin eridiği yegane pota olarak gören mottosuyla izleyici karşısına çıkan Aşkın Krallığı (A United Kingdom) filmleri yer alıyor. Hangi filme gideceğinizi seçmeden önce eleştirilere bir göz atmanız sürprizle karşılaşma riskinizi azaltabilir.
Vizyonun şenliğini Dosya konumuzla taçlandırmak istediğimizden Bağımsız sinema, Sanat sineması ve Festival sineması kavramlarını tartışmaya açtık. Öyle ki; bu kavramlar, sürekli bahsedilen ama hangi açılardan birbirlerinden ayrıldıkları net olmayan kavramlar olarak karşımıza çıkmakta. Tartışmamız kimi okuyucular için belki bu ayrımları netleştirecektir ama ben daha fazla kafa karışıklığını tercih edenlerdenim. Kafası karışık okuyucu kendi net algılayışını ortaya koymaya daha yakındır çünkü.
Sinema Hikayeleri’nde Aktörün Tüm Hayatları hikayesi, kameranın mekanik kayıt etme fonksiyonunu bir bellek okumasına dönüştürüyor. Bizlere ise bu bellek kalıntılarından yakaladığımız bir film şeridine tutunmak düşüyor. Peki, sizin bellek şeridinize hangi filmler, hangi sahneler düşecek? Tam Ekran’da önce Musallat ve Siccin serilerinin yönetmeni Alper Mestçi ile Türkiye’de korku sineması ve BluTv’de yayınlanan dizisi Sahipli üzerine yaptığımız röportaj karşılıyor bizi. Sonra Tabu (Taboo) dizisinin yeni bölümlerinde karşılaşacağımız detaylar üzerine bir tartışmayla devam ediyoruz. Ustalarla Sinema Akademisi’nde bu ayki hocamız, çektiği filmler kadar yazdığı romanlarla da bilinen Tayfun Pirselimoğlu. Karakter yaratmanın inceliklerini anlatan Pirselimoğlu’nun yazısı hem seyircilerin film izleme deneyimlerini zenginleştirecek hem de senaryo yazmak isteyenlere ilham verecek mahiyette. Canavarlar, Yaratıklar, Manyaklar bölümünü bu ay kaçırmayın derim. Hele benim gibi iyi bir korku filmi izleyicisiyseniz hiç kaçırmayın. Demokan Atasoy’un korku filmi listesinden izlemediğiniz varsa hemen izlenecekler listenize eklemeyi de unutmayın. Yeşil Vadi’de tek parti döneminde sinemanın ideolojik konumunu Yalçın Lüleci’nin kaleminden okuyoruz. Ardından Ümit Ünal, Teyzem (1986) filminde beraber çalıştığı usta yönetmen Halit Refiğ’i anlatıyor. Son olarak Bir Sahne, Bir Hatıra’da Canım Kardeşim (1973) filmini konuk ediyoruz.