Sinema ve kültür eleştirmenliğinin birleştiği noktada, gücünü popüler kültüre verdiği önemden alan Rabarba Şenlik’in Mart sayısı çıktı.
Yayın politikasını; popüler filmlere burun kıvırmadan ya da sanatsal değeri yok diye eleştiri alanının dışında bırakmadan, bu filmlerin kültürel bilincimizi oluşturan önemli görsel ürünler olduğu düşüncesine dayandıran dergi ekibi, Mart sayısına Şubat sayısında yer alan Oscar’ın politikası tartışmasına gösterilen ilgiye teşekkür ederek başlıyor.
Sinema yazarlığındaki yaygın yaklaşımın dışına çıkan, disiplinlerarası eleştirel bir bakışla sinema üzerine düşünen ve Türkiye’de kültürel eleştiri alanını zenginleştirmeyi hedefleyen derginin Mart sayısının editör yazısı ise şöyle:
Bu ay merakla okuyacağınızı umduğumuz vizyon eleştirilerimiz hem klikleşmiş karakterleri barındıran X-Men filmlerinin devamı niteliğindeki Logan ile King Kong filmlerinin yeni bir versiyonu olan Kong: Kafatası Adası gibi filmleri hem de Neruda ve Alt Tarafı Dünyanın Sonu gibi festival tadındaki filmleri kapsıyor. Vizyon bölümünde yaptığımız söyleşide bu kez mikrofonu Tatlım Tatlım filminin kadınlarına uzatıyoruz. Funda Karayel’in sorularını içtenlikle cevaplayan Gupse Özay, Büşra Pekin, Aylin Kontente ve Şebnem Bozoklu söyleşisi, Türkiye’de kadın komedyen olmak ve sinemada kadına yaklaşım gibi konulardan film çekimleri sürecinde yaşananlara kadar uzanıyor. Tatlım Tatlım’ı izlemeden önce söyleşiyi okumak seyir deneyiminizi zenginleştirecek. Animasyon türünde iddialı bir yapım olan Kırmızı Kaplumbağa filminin eleştirisinde ise özellikle animasyon sevenler için ilgi çekici detaylar mevcut.
Bu ayın dosya konusu: Sinemanın Kadınları. Yönetmeninden oyuncusuna, kostümcüsünden film eleştirmenine varana kadar sinemada yer etmiş kadınları dergimizde ağırlamaya çalıştık. Adile Naşit, Türkan Şoray, Chantal Akerman, Jane Campion, Bilge Olgaç, Juliette Binoche, Cate Blanchett, Laura Mulvey gibi emeğini sinemanın tüm bileşenlerinde hissettiğimiz isimleri dosya kapsamında bulmak mümkün. Tabii bir de hem festival filmlerinin hem de popüler filmlerin kadına yaklaşımını ölçen Bechdel testi var ki bizi çok şaşırtan sonuçlar elde ettik. Testi analiz etmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Şubat sayımızın en beğenilen bölümlerinden olan Canavarlar, Yaratıklar, Manyaklar’ın bu ayki konusu korkunun kadınları. Yazının içeriği bizi hiç ummadığımız yerlere sürükleme garantisi veriyor dersem sanırım abartmış olmam. Ustalarla Sinema Akademisi’nde ise senaryo yazmanın önemli aşamalarından biri olan tretman bekliyor sizleri. Kudret Sabancı etkili tretman yazmanın yollarını anlatırken senaryo yazmanın temel motivasyon kaynakları hakkında da önemli ipuçları veriyor. Tam Ekran’da, The Young Pope dizisini din ve politika ilişkileri çerçevesinde ele alan yazımız, diziyi izlemek için yeni nedenler sunacak mahiyette. Ardından, yerli dizilerdeki melodramların toplumsal cinsiyet kodlarını tartıştığımız ve dizileri farklı bir gözle izlemenizi önerdiğimiz yazımız geliyor. Yeşil Vadi’de İsmail Güneş, asistanlığını yaptığı Natuk Baytan’ı samimi bir dille bizlerle paylaşıyor. Sinemada usta-çırak ilişkisinin ne anlama geldiği sanırım bu yazıdan sonra daha iyi anlaşılacak. Son olarak Türk sinemasında sansürün konumunu tartışan önemli bir inceleme bizleri beklerken, efsanevi film Selvi Boylum Al Yazmalım da bilinmeyen yönleriyle bölümümüze dahil oluyor.