Sinema Dergisi Rabarba’nın Haziran Sayısı Çıktı

Sinema Dergisi Rabarba’nın Haziran Sayısı Çıktı

Share Button
Sinema dergisi Rabarba Şenlik’in Haziran sayısı Türkiye Komedi Sineması: Acıyı Balla Yoğuranlar başlığı ile çıktı.

Vizyon filmlerine dair eleştirilerin yanı sıra kapsamlı bir korku sineması bölümü ve Türkiye sineması ile ilgili yazılara yer veren Rabarba Şenlik dergisi, her sayıda yarı akademik bir dosyaya imza atıyor. Mayıs sayısında İsyan Günlerinde Sinema başlığı ile altında Arap Baharı filmlerine odaklanan dergi ekibi, Haziran sayısında komedi sineması bir direniş midir yoksa eğlence mi sorusunun cevabını arıyor. Türkiye Komedi Sineması: Acıyı Balla Yoğuranlar başlığı altındaki dosyada, sinemanın komedi ikililerinden Kemal Sunal tiplemelerine, yeni mizah merkezinden yakın dönem yerli komedilere kadar bir çok konuya değiniliyor.

Derginin merakla takip edilen bölümü Ustalarla Sinema Akademisi’nde ünlü oyuncu Rasim Öztekin ustası Münir Özkul‘u anlatıyor. Ayrıca Sinema Hikayeleri’nde yazar Bahadır Cüneyt Yalçın‘ın kaleminden hikaye ile senaryo arasında gidip gelen bir hikaye okuyucuları bekliyor: Dulcinea’nın Dönüşü.

Derginin içeriğine dair bilgilerin yer aldığı editör yazısı şöyle:

Her ne kadar yaz mevsiminde sinemaya ilginin azaldığı yönünde kısmen haklılık payı olan bir kanı varsa da en azından Rabarba Şenlik okuyucusu için durumun böyle olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Çünkü bizim okuyucumuz artık bu ay beşincisini çıkardığımız dergimiz aracılığıyla film izleme deneyimini filmin tüm yan metinlerini de kapsayan bir süreç olarak değerlendirir. Yani işin içinde filmin izlendiği mekanın kurduğu söylemden, ürettiği toplumsal ve kültürel kodların mahiyetine uzanan bir farkındalık hali vardır. Bu nedenle bir nevi, öznelliğin seyretme üzerinden kurulmasına göz kırpan günümüz “İzliyoruz, o halde varız!” mottosu, mevsimsel algılayışları aşan bir tartışma düzlemi oluşturur. Tabii bu türden bir tartışmayı başarabilirsek, başaramadığımız noktalarda okuyucumuzun el atacağı ümidiyle içerik detayına girebiliriz artık.

Vizyon’a, restore edilmiş formatla izleyiciyle tekrar buluşacak olan Anayurt Oteli filmiyle başlıyor; Estiu 1993 filminin eleştirisiyle devam ediyoruz. Sonra Hollywood’un sık tekrarlanan film serilerinden olan The Mummy filminin arka planına bakmayı deniyoruz. Gifted filmiyle fazla zekanın bir armağan mı, yoksa lanet mi olduğunu tartışıyoruz. Vizyon’da ele aldığımız son film ise Balkan sinemasının önemli yönetmenlerinden Emir Kusturica’nın son filmi On the Milky Road. Balkan tarzına aşina olanların hem filmi hem de film eleştirisini kaçırmamasını öneririz.

Dosya konumuz ise “Komedi Sineması”. Bu ay komedi sinemasının farklı yönlerini ele alan tartışmalarla ülkemiz sinema sektöründe büyük bir yere sahip olan komedi türünü masaya yatırıyoruz. Bu kapsamda komedi sinemasının direniş ve eğlence yönlerini tartışıyor; komedi sinemasının klikleşen ikili karakterlerine göz atıyor; sinemada güldürünün ilk versiyonlarını değerlendiriyoruz. Daha sonra bizi Rasim Öztekin’in gözünden komedi sinemasının konumunu analiz eden samimi bir röportaj bekliyor. Ardından Kemal Sunal filmografisini Karagöz güldürüsü temelinde tartışan bir yazı; usta sinema yazarı Giovanni Scognamillo’nun Kemal Sunal tiplemeleri üzerine analizi; Cem Yılmaz’ın komedi sineması içindeki konumunu değerlendiren yazımız ve günümüz Türkiye sinemasında komedi filmlerinin geldiği noktayı ele alan bir inceleme ile dosya çalışmamızı zenginleştiriyoruz.

Sinema Hikayeleri’nde Bahadır Cüneyt Yalçın’ın kaleminden Dulcinea’nın Dönüşü, hikaye ile senaryo arasında gidip gelen bir okuma keyfi sunuyor. Canavarlar, Yaratıklar, Manyaklar’ın bu ayki konusu ise korku-komedi filmleri. Kendinizi Demokan Atasoy’un anlatımına bırakarak keyifle okuyacağınız yazının sonunda bu türün en önemli filmlerinden oluşan film listesini de bulabilirsiniz. Yeşil Vadi’de Prof.Dr. Battal Odabaş’ın 1960 Darbesi’nin sinemamıza etkisini tartışan yazısı ile Rasim Öztekin’in kaleminden usta oyuncu Münir Özkul’u okuyoruz. Daha sonra film müziklerinin usta sanatçısı ve Yeşilçam filmlerinin çoğunda dokunuşunu hissettiğimiz Cahit Berkay röportajımız var. Bir Sahne Bir Hatıra’da da bu ay Atıf Yılmaz’ın ilk filmi Kanlı Feryat ile kapanışı yapıyoruz.

, , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir