Logan: Wolverin (2017): Geçmişle Yüzleşme, Geleceğe Bakma

Logan: Wolverin (2017): Geçmişle Yüzleşme, Geleceğe Bakma

Yazar Puanı3.5
  • Logan bir süper kahramanlık hikayesi olmasının yanı sıra şeker lobiciliğine de bünyesinde yer ayıran bir film. Logan’ın evlerinde kaldıkları köylü adam ile mısır tarlasının içinden geçerken yaptıkları konuşmada, mısır ve GDO ilişkisi kurulmaya çalışılarak GDO’nun mutant ile bağlantısı işleniyor filmde. Bilindiği üzere ülkemizde olduğu gibi dünyada da tartışmalara konu olan GDO’nun, yaşanan nüfus patlamasına karşı alınan bir önlem olduğu ileri sürülürken devam eden süreç içerisinde farklı algılara sebebiyet verdiği de iddia ediliyor.
Share Button

Mutantların efsanevi yolculuğunda ve sürprizli sonunda yetişkinlere torpil geçilmiş bir Logan hikayesi sardı 2017 yılını; Logan: Wolverin… Yıllardır çizgi roman severlerde bir tutku, daha sonrasında ise beyaz perde ile aşka dönüşen X-Men sevgisi nihayetinde Logan ile gerçek kabuğunu buldu.

Gençler ve yetişkinleri aynı perdede buluşturan yapımcılar, Deadpool’un efsanevi şekilde açtığı yolda kendilerini mahrum bırakmadılar ve korkusuzca +18’e hitap eden, bu sayede beklentilerin üzerine çıkan, yetişkinlere özgü bir filme imza attılar. Şiddet unsuru fazla olan film, Wolverin’in süper güçlerini daha çok görmemizi sağladı. Bu durum, daha çok izlemeye değer bir karakter ortaya çıkardı. Deadpool’a kadar çekilmiş kahramanlıkları işleyen filmlerde kan ve şiddet sahnelerinde elbette bir kısıtlama yaşanmaktaydı ancak Deadpool ile denenen +18 uygulaması, bu durumun aslında yıkılması gerektiğine, kahramanların daha özgürce hareket etmelerinin doğru olacağına kanaat getirdi.

Yapımcıların +18 taktiğini bir kenara bırakacak olursak Logan: Wolverin, X-Men ruhundan bağımsız baba-kız hikayesi temelli bir yapım; Logan’ın karşısına kızının çıkmasını, ardından kabullenme süreci içerisinde yaşadıklarını ve tabii ki düşmanlarını konu ediniyor. İşlenen baba-kız anlatısı aynı zamanda bir yol anlatısıyla da birleştiğinden tadına doyulmaz bir hikaye çıkıyor karşımıza. Ancak baba-kız ilişkisinin seyirciye sunuluşunda bir takım eksiklikler var. Örneğin, kızın genel olarak içinde var olan ve Wolverin’in genlerinden gelen isyankarlığı, babasına karşı çabuk kırılıyor. X-23 gibi hırçın bir kızın birdenbire babacıl olması için geçen süreç oldukça kısa tutulmuş. Mevcut anlatıya yol hikayesinin eklenmiş olması da bu durumun toparlanması için yapılmış bir hamle olabilir.

Logan: Wolverin bir süper kahramanlık hikayesi olmasının yanı sıra şeker lobiciliğine de bünyesinde yer ayıran bir film. Logan’ın evlerinde kaldıkları köylü adam ile mısır tarlasının içinden geçerken yaptıkları konuşmada, mısır ve GDO ilişkisi kurulmaya çalışılarak GDO’nun mutant ile bağlantısı işleniyor filmde. Bilindiği üzere ülkemizde olduğu gibi dünyada da tartışmalara konu olan GDO’nun, yaşanan nüfus patlamasına karşı alınan bir önlem olduğu ileri sürülürken devam eden süreç içerisinde farklı algılara sebebiyet verdiği de iddia ediliyor. Filmde ise şeker bazında pancar şekeri üretenler ile mısır şekeri üretenlerin karşı karşıya gelmesinin hikayeye yansıtılmasıyla genel anlamda yediğimiz içtiğimiz her şeyin içerisinde bu tatlara yer verildiğinin vurgusu yapılıyor. Dünya mısır ihtiyacının önemli bir ayağı bu ülke aracılığı ile gerçekleşmekte. GDO ile bağlantıların birbiriyle bu denli drift bir yapıya sahip olması, bunun lobi faaliyetlerinin bir ayağı olduğunu gösteriyor. Filmde ayrıca mutant üzerinden gerçek hayata da göndermede bulunulup geçmiş dönemde doğruluğu ispatlanamayan doğurganlık ve insan ırkını biyolojik yollar ile yönetme konusu da işleniyor.

Günümüzde süregelen GDO tartışmalarını ve sürekli belli bağlantılar oluşturularak vurgusu yapılan mısır şurubunu Logan: Wolverin bu kategoride değerlendirmeyi seçmiştir. Başlarda Profesör X’in katilleşen mutantlarını durdurma yöntemi ve sonrasında da onların bir daha doğmamasının istenmesi, mısır ve GDO üzerinden açıklanmaktadır. Ayrıca devam eden süreçte, geriye kalan mutantların yiyecek ve içeceklerine eklenen mısır şurubunun onların var olan yeteneklerinin kaybolmasını sağladığı belirtilmektedir. Bu bağlamda, filmde de yıllardır süregelen şeker pancarı şeker üreticileri ve nişasta bazlı şeker üreticileri karşılaşması meydana getirilmiştir. Bu yapı mutantların yok olmasıyla da ilişkilendirilerek günümüzde şekerciler arasındaki savaş mutantsavar olarak beyazperdede yerini almıştır. Mısırın filmdeki rolü GDO kullanılarak ilerlemektedir. Mısırda işlenen GDO yöntemi ile mutantların çoğalması, zamanla da kaybolması sağlanmıştır. Bu durum şeker sektörünün savaşını insanlar ve mutantlar savaşı olarak da göstermektedir.

Yeni Bir Nesil Doğarken:

Wolverin katil olmak istemeyen ama sonuç olarak katil olan bir karakter. Hollywood’un kerameti kendinden menkul iyilik abidesi kötü karakterlerinin bir örneklerinde olduğu gibi burada da ölüme neden olma (katil) durumu adalet kavramıyla bağdaştırılarak haklı bir meşruluk var etmiştir filmde. Profesör X’in vicdan muhakemesinde mutantların nasıl yok olduklarını da öğreniriz. Perdede yaşananlar sebebiyle Profesör X’in beynini kontrol altında tutmak isteyen bir Logan vardır. Profesör X’in yarattığı kaos ve mevcut durumda yaşadıklarının, kahraman ve katil olma arasında yaşanan sirkülasyonun bir sonucu olduğunu da söylemek mümkün. Nedenlerine bakacak olursak; Profesör en mutlu olduğu anda vicdani bir sorguya çekiyor kendini. Zihinsel olarak varlığının, yaptığının ve yapılanların da bilincini yaşıyor.

Film, karakterin psikolojisine dair önemli noktaları gözler önüne sererken, Logan ile empati kurmamızı da sağlıyor. Filmin bu açıdan serinin en iyi filmi olduğu söylenebilir. Ayrıca çocuk oyuncuların da filme katılmasıyla yeni nesil mutantlarla hikayenin devam edeceği de anlaşılıyor. Filmin sonuyla da görev başarılı bir şekilde yeni nesle aktarılıyor. Yeni filmde çocukların Logan: Wolverin filminde henüz yeni yeni öğrendikleri güçlerini kontrol etmeyi öğrenecekleri ve kötülüklerle savaşmaya devam edecekleri belirgin. Filmin en can alıcı sahnesi ise Wolverin’in Wolverin’e karşı mücadelesi. Klonuyla gerçekleştirdiği dövüş sahneleri, insanın kendiyle mücadelesi gibi de yorumlanabilir. Bu durum belki de süper kahramanlık hikayelerinin klasik anlatısından uzaklaşıyor.

Logan: Wolverin, süper kahraman filmlerini film olarak izlemeyi tercih eden birinin de izleyebileceği, ayakları yere basan ve derinlemesine karakter incelemesi yapan bir film. Bu filmin sevilmesinde +18 olmasının verdiği özgürlük ile çekilen sahneler de yer alabilir. Ancak kötü olarak lanse edilen karakterler baskın değil.

Süper kahramanların ölebileceğini gösteren Logan: Wolverin, sonu olan bir kahraman ile hikayeden ödün vermeden başlayıp bitiyor.

, , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir