Konuk Yazar: Engin Onuk
Sembolizmle yoğurulmuş eserler, çok büyük bir riski de beraberinde getirir. Sembolizm demek, izleyiciye ya da okuyucuya verilen sonsuz bir yorumlama iznidir. Bu mutlak bir belirsizliği ifade eder; risk budur. Çünkü eser hakkında yapılan yorumların gerçeklikle kuvvetli bir bağı olması beklenmez. Herkes istediği çıkarımı yapmakta özgürdür. Bu durumda sembolizmin her yorumlanış şekli otomatikman aynı oranda geçerli olur. Bir yorumun diğerinden daha doğru olduğunu iddia etmek imkânsızlaşır.
I, Pet Goat II için sembolizmle yoğurulmaktan ziyade sadece sembolizmden ibaret olmasından dolayı, bu riskin tavan yaptığı kısa bir animasyon diyebiliriz. 7 buçuk dakikanın tek bir saniyesinin dahi boş geçmediği, muazzam emeklerle 4 senede bitirilebilmiş, 2012 yapımı bu kısa animasyonun verdiği mesajlar ve içerdiği semboller çok tartışıldı; hala da tartışılmaya devam ediyor. Her anında bir sembol ve anlam barındıran animasyonu itiraf etmek gerekir ki; çözmeye çalışması oldukça keyifli. Ama “puzzle”ın parçaları kadar somut değil bu semboller, o yüzden temkinli olmak gerekiyor.
Yoğun sembolizm, 11 Eylül saldırılarından başlayıp 2012’ye kadar gelen süreçte küresel siyasi dengelerin nasıl oluştuğuyla ilgili kısa bir özet geçmekle beraber, gelecekte nasıl şekillenebileceği ve güç dengelerinin nasıl değişebileceğiyle ilgili ihtimalleri sıralıyor. Aynı zamanda 21. yüzyılın manipülasyon, yozlaşma ve yabancılama araçlarına değinirken ideal ahlakı ön plana çıkarıyor.
Birçok yerde animasyonun illuminati karşıtlığı yorumu merkeze alınarak ideolojik çıkarımlar yapılıyor, ama animasyonun Kanadalı yapımcısı Louis Lefebvre, verdiği röportajda getirilen yorumları pek umursamadığını açıkça söylüyor. Yapımcı geçirdiği kimlik buhranından dolayı bu animasyonu çektiğini söylerken, aslında I, Pet Goat II’nin ruhani bir yolculuk olduğunu da itiraf etmiş oluyor. Dolayısıyla sembolizmde boğularak siyasi yönünü fazla ön plana çıkarmak, izleyiciyi heyecane sürükleyip çok uzak yerlere taşıyabilir. Bana kalırsa, yoğun olarak yaşanılan politik ve varoluşsal korkulardan zamanla arınılan içsel bir yolculuğu anlatıyor, I, Pet Goat II.
Cineritüel’e yazıları ile katkıda bulunan konuk yazarlarımızın ortak hesabıdır.