İstanbul Modern Sinema’da Türkiye sinemasından yeni filmlerin gösterimlerine yönetmen ve oyuncular da katılacak.
İstanbul Modern Sinema, Sinema Sponsoru Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla “Biz de Varız!” başlıklı, Türkiye sinemasından yeni filmler programının bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyor. 5- 19 Kasım 2015 tarihleri arasında sunulacak program, son iki yıldır adından söz ettiren, Türkiye’de veya yurtdışında merak uyandırmış, festivallerden ödüllerle dönmüş ama vizyonda yeterince yer bulamamış filmlerden oluşuyor. Bu filmler son 20 yıldır gelişmekte olan Türkiye sinemasına yeni karakterler, yeni kimlik temsilleri, yeni toplumsal yaklaşımlar katarak toplumda “öteki” olana yer ayırıyor ve çok sesli bir seçki oluşturuyor
Aralarında daha önce Zenne filmiyle tanıdığımız yönetmenler Caner Alper ve Mehmet Binay‘ın yeni filmi Çekmeceler, Selim Evci’nin üçüncü uzun metrajı olan ve başrolünde İlhan Şeşen’i izlediğimiz Saklı, Gişe Memuru filmiyle tanıdığımız Tolga Karaçelik’in prömiyerini Sundance Film Festivali’nin yarışmalı bölümünde yapan ve bu yılki Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülüne layık görülen ikinci uzun metrajı Sarmaşık, Selim Evci’nin dünya prömiyerini 39. Montreal Film Festivali’nde yapan, başrolünde İlhan Şeşen’i izlediğimiz üçüncü uzun metrajlı filmi Saklı, ucuz TV filmleri çekerek kendini geçindiren bir yönetmenin trajikomik öyküsünü anlatan Murat Düzgünoğlu’nun Neden Tarkovski Olamıyorum ve geçen yıl Adana Film Festivali’nde “En İyi Film” başta olmak üzere pek çok ödül toplayan Nesimi Yetik’in Toz Ruhu gibi filmlerin de bulunduğu program izleyiciyle buluşacak. Çiğdem Vitrinel’in Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kar Korsanları, Levent Soyarslan’ın OHA: Oflu Hoca’yı Aramak, Ertan Velimatti Alagöz’ün İçimdeki Balık, Mahur Özmen’in Beni Sen Anlat başlıklı filmlerinin yanı sıra yönetmenliğini Eytan İpeker’in yaptığı İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi, Cem Kaya’nın 1960-1970’lerdeki Yeşilçam endüstrisini ve Holywood’dan kopya, tekrar yapım film furyasını perdeye taşıdığı Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması, Emin Fırat Övür’ün masalların hikmetinin peşindeki bir arayışın hikayesini anlattığı Anadolu Masalları da gösterilecek filmler arasında yer alıyor.
Film gösterimlerine aralarında Ertan Velimatti Alagöz, Banu Alagöz, Deniz Celiloğlu, Okan Avcı, Murat Düzgünoğlu, Vuslat Saraçoğlu, Tansu Biçer, Sezin Akbaşoğulları, Nesimi Yetik, Bulut Reyhanoğlu, Tilbe Saran, Faruk Hacıhafızoğlu, Mahur Özmen, Gülşah Güneş, Hakan Karsak, İdil Biret, Eytan İpeker, Levent Soyarslan, Selim Evci, Pelin Akil, Settar Tanrıöğen, İlhan Şeşen, Türkü Turan, Emin Fırat Övür, Sinan Yabgu Ünal, Servan Güney’in bulunduğu yönetmen, yapımcı ve oyuncular da katılacak
SARMAŞIK, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 104” | Türkçe
Yönetmen: Tolga Karaçelik
Oyuncular:Nadir Sarıbacak, Ögür Emre Yıldırım, Ozman Alkaş, Hakan Karsak, Kadir Sermik
Angola’ya yük taşımakta olan Sarmaşık gemisinin armatörü iflas eder ve gemi Mısır’da alıkoyulur. Kaptan ile birlikte gemide kalmak zorunda bırakılan beş kişilik mürettebatı zorlu bir 120 gün beklemektedir. Bu uzun bekleyiş gergin bir hiyerarşik güç mücadelesine dönüşecektir. Gişe Memuru filmiyle tanıdığımız Tolga Karaçelik’in bu ikinci uzun metrajı prömiyerini Sundance Film Festivali’nin yarışma bölümünde yaptı ve bu yılki Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülüne layık görüldü.
Konuklar: Oyuncu Hakan Karsak ve Cast Direktörü Harika Uygur, 12 Kasım Perşembe saat 15.00
NEDEN TARKOVSKİ OLAMIYORUM, 2015
Türkiye |DCP, Renkli, 110’| Türkçe
Yönetmen:Murat Düzgünoğlu
Oyuncular:Tansu Biçer, Menderes Samancılar, Esra Kızıldoğan, Vuslat Saraçoğlu
En büyük hayali Tarkovski gibi bir yönetmen olmak isteyen Bahadır’ın trajikomik hikayesi. Hayatı pek de hayal ettiği gibi gitmeyen Bahadır bir yandan kendi senaryosu için yapımcı ararken bir yandan da geçinmek için uzun televizyon filmleri çekmektedir. Film, bir gün Tarkovski gibi filmler çekebileceğine inanan Bahadır’ın hayalleri ve hayatın gerçekleri arasında kalmışlığını anlatıyor.
Konuklar: Yönetmen Murat Düzgünoğlu , oyuncu Vuslat Saraçoğlu, 5 Kasım Perşembe 17.00 ve 7 Kasım Cumartesi 13.00
ÇEKMECELER, 2015
Türkiye |DCP, Renkli, 127’| Türkçe
Yönetmen:M.Caner Alper & Mehmet Binay
Oyuncular:Ece Dizdar, Taner Birsel, Tilbe Saran, Nilüfer Açıkalın
Zenne filmiyle tanıdığımız M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yine gerçek bir hikayeden uyarladıkları filmde bu kez de genç bir kadının zihninin derinliklerinde bir yolculuğa çıkıyoruz. 32. yaş gününün gecesinde ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Deniz yoğun bir rehabilitasyon sürecine girer. Tedavisi sırasında izlediğimiz geri dönüşler ile genç kadının çocukluğundan beri taşıdığı ağır yükler, Kral lakaplı tiyatro oyuncusu babası ile çatışmaları, annesinin ise tüm sorunları örtbas etme çabaları gözler önüne serilir. Erkeklik, annelik, toplumsal ahlak kuralları, namus ve iktidar gibi konuları merkezine alan filmde ataerkil toplumun kemikleşmiş yapıları sorgulanıyor.
Konuklar: Yapımcı Bulut Reyhanoğlu ve oyuncu Tilbe Saran, 19 Kasım 19.00
Bu filmdeki bazı görüntüler 18 yaşından küçük izleyiciler için uygun değildir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
TOZ RUHU, 2014
Türkiye|DCP, Renkli, 95′ | Türkçe
Yönetmen:Nesimi Yetik
Oyuncular:Tansu Biçer, Ertuğrul Aytaç Uşun, Selin Yeninci, Aytaç Arman, Settar Tanrıöğen
Metin, İstanbul’da yaşayan bir gündelikçidir. Kendi halinde, özellikle kendi bestelerini yapıp keydetmekten büyük mutluluk duyan bir adam olan Metin, Arabesk müzik tutkunudur. Metin’in küçük dünyası İstanbul’a asker olarak gelen yeğeni Ümit’in ziyaretiyle, ardından da müşterisi Suzan Hanım’ın evinde birlikte çalıştıkları manikürcü Neslihan’ın evsiz kalıp kendisinden yardım istemesiyle değişir. Bütün bunlar olurken, Metin bir yetenek yarışmasına kabul edilir. Toz Ruhu, 21. Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülüne layık görüldü.
Konuklar: Yönetmen Nesimi Yetik, 7 Kasım Cumartesi saat 15.00 ve 19 Kasım Perşembe saat 15.00
SAKLI, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 102’| Türkçe
Yönetmen: Selim Evci
Oyuncular: İlhan Şeşen, Settar Tanrıöğen, Türkü Turan, Pelin Akil, Ümit Çırak, Bâlâ Atabek
Kendi halinde bir hayat süren müzisyen Mahir Bey, kızının arkadaşı Duru ile saklı bir ilişki yaşamaya başlar. Duru’nun babası Ali Bey ise geleneklerine bağlı, ailesine düşkün iki kız babasıdır. Mahir Bey ve Duru korkuları yüzünden birbirlerinden uzaklaşmak üzereyken, Ali Bey’in bu saklı ilişkiyi öğrenmesi an meselesidir. Selim Evci’nin üçüncü uzun metrajlı filmi Saklı,dünya prömiyerini 39. Montreal Film Festivali’nde yaptı.
Konuklar: Yönetmen Selim Evci , Pelin Akil, Settar Tanrıöğen 12 Kasım saat 19.00, Yönetmen Selim Evci, İlhan Şeşen, Türkü Turan 14 Kasım saat 15.00
MOTÖR: KOPYA KÜLTÜRÜ VE POPÜLER TÜRK SİNEMASI, 2015
Türkiye| DCP, Renkli, 96’| Türkçe
Yönetmen: Cem Kaya
Cem Kaya’nın bu ilk uzun metraj belgeseli, 1960-1970’lerdeki Yeşilçam endüstrisini ve Hollywood’dan kopya, tekrar yapım film furyasını perdeye taşıyor. Lokum yiyen Badi’den (ET), Drakula’nın şatosuna elinde tesbihiyle giden Azmi’ye (Jonathan Harker), Exorcist, Drakula, Tarzan gibi birçok batılı filmin Türk versiyonlarınden kesitler bu belgeselde bir araya geliyor. Türkiye’nin bu ilginç ve çalkantılı film tarihini yakından anlamak için Kaya’nın İstanbul’da dönemin en hızlı yönetmenleri, en pratik kameramanları ve en yılmaz oyuncularıyla yaptığı röportajlar belgeselin içeriğini daha da zenginleştiriyor.
Bu filmdeki bazı görüntüler 18 yaşından küçük izleyiciler için uygun değildir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
KAR KORSANLARI, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 83’ | Türkçe
Yönetmen: Faruk Hacıhafızoğlu
Oyuncular: Taha Tegin Özdemir, Yakup Özgür Kurtaal, Ömer Uluç, Yücel Can
1981 Türkiyesi’nde, askeri darbenin henüz başlarında son yılların en ağır kışıyla karşı karşıya olan Kars’ta; Serhat, Gürbüz ve İbo altın değerindeki kömüre ulaşmak ve evlerini ısıtabilmek için bir maceraya atılır. Ancak birkaç devlet kurumunun ve ayrıcalıklı kişinin ulaşabildiği kömürün peşindeki üç arkadaş, bu macera boyunca hayatın getirdiği sorumlulukları ve dayanışmayı keşfedecektir. Film, 65. Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmıştı.
Konuklar: Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu, 19 Kasım 17.00
FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU, 2014
Türkiye | DCP, Renkli, 107’| Türkçe
Yönetmen:Çiğdem Vitrinel
Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu, Sezin Akbaşoğulları, Erdinç Gülener, Ege Aydan, Hare Sürel
Kendi deyimiyle, “henüz hiçbir kitabı yayınlanmamış yazar” Arif, tam aşkı anlamaya çalıştığı bir sırada Müzeyyen’e rastlar. Arif kadınların kendisinden hep bir şeyler beklemesinden bıkmış, fakat Müzeyyen ise kendi hayatını çoktan kurmuştur. Bir yandan kitabını bitirmeye çalışan Arif bir yandan da gizemli ve tutkulu bu kadının dünyasında dolaşır. Sonunda Müzeyyen Arif’e büyük acılar ve bu acıların içinde de aradığı cevapların bazılarını verecektir.
Konuklar: Oyuncu Sezin Akbaşoğulları, 7 Kasım Cumartesi saat 17.00
OHA: OFLU HOCA’YI ARAMAK
Türkiye | DCP, Renkli, 94’ | Türkçe
Yönetmen: Levent Soyarslan
Oyuncular: Hakan Meriçliler, Taies Farzan, Adem Yılmaz, Burak Saraçoğlu
Doğu Karadeniz’i dağ turizmine açacak, “Orta Doğu’nun Alpleri” haline getirmeyi vaat eden mega bir inşaat projesine girişmek üzere olan Karadenizli işadamı Ali Baltaoğlu, tanıtım ve reklam faaliyetlerine katkıda bulunabileceği düşüncesiyle Karadeniz’in şehir efsanelerini araştıran bir belgesele sponsor olmayı kabul eder. Ekip, araştırmalara “Oflu Hoca” efsanesinden başlar. Bu araştırma başlarına bir dizi absürd felaketin gelmesine sebep olacaktır. Çekimlerin perde arkasını konu alan bu kurmaca belgeselde, bolca kara mizahın yanı sıra, Türkiye’den de tanıdık sahneler ve karakterler izleyicinin karşısına çıkıyor.
Konuklar: Levent Soyarslan (Yapımcı, Yönetmen, Senarist), Cihan Sezer (Müzik), Koray Berber (Yapım Koordinatörü) 8 Kasım Pazar saat 13.00
İÇİMDEKİ BALIK, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 90’ | Türkçe
Yönetmen:Ertan Velimatti Alagöz
Oyuncular:Deniz Celiloğlu, Deniz Özdoğan, Emirhan Arapoğlu, Okan Avcı
Annesinin kendisine hamileyken kullandığı ilaçlar yüzünden sol eli yüzgeci andıran Barış, 30’lu yaşlarının sonlarına gelmiş bir deniz biyologudur. Ruhsal olarak da bazı sorunları olan Barış, yaz aylarında manik, kış aylarında ise depresif durumdadır. Sorunlarını bilim yoluyla hafifletmeye çalışan genç adam, Ege Denizi’nde uzun bir yolculuğa çıktığı sırada yıllardır görmediği ve serbest dalışla ilgilenen bir aktivist olan Deniz’le karşılaşır. Aralarında filizlenmeye başlayan duygular, Barış’ın hayatında önemli kırılmalara yol açacaktır.
Konuklar: Yönetmen Ertan Velimatti Alagöz, yapımcı Banu Alagöz ve oyunculardan Deniz Celiloğlu ve Okan Avcı, 5 Kasım Perşembe saat 13.00
BENİ SEN ANLAT, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 123’ | Türkçe
Yönetmen: Mahur Özmen
Oyuncular: Kürşat Alnıaçık, Nazlıcan Tuncalı, Gerçek Sağlar
Mahur Özmen, ikinci uzun metraj filminde ‘80 darbesi sırasında yersiz yurtsuz kalan bir ailenin yaşadıklarını perdeye taşıyor. Öykünün merkezinde Bahar var. Genç kız ve ailesi, baba Neşet için arama emri çıkınca, İstanbul’daki komşularının boya badana yaptığı bir villaya gizlice yerleştirilir. Bahar’ın hayali güzel sanatlar sınavına girip resim öğretmeni olmaktır. Üzerine, kendisini tam anlamıyla ait hissetmediği bu yeni ortamda, karşı villada oturan Ekin’e aşık olur. Evde gizlice kaldıklarını anlayan yan komşu da onlara elinden geldiğince yardım etmeye başlar. İşler bu noktadan sonra gitgide karmaşık bir hal alır.
Konuklar: Yönetmen Mahur Özmen ve yapımcı Gülşah Güneş, 14 Kasım saat 17.00 ve 15 Kasım Pazar saat 13.00
ANADOLU MASALLARI, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 73’ | Türkçe
Yönetmen: Emin Fırat Övür
Anadolu Masalları, yüzlerce yıldır anlatılan anonim masallardan ortaya çıkan kolaj bir masal üzerinden hareketle, masal anlatıcılarının, uzmanların ve akademisyenlerin rehberliğinde, bir kadim anlatım türü olan masalların ve bu formun hikmetinin peşindeki bir arayışın hikayesini anlatıyor.
Konuklar: Yönetmen Emin Fırat Övür, Yapımcı Sinan Yabgu Ünal, Yapımcı Servan Güney, Uygulayıcı Yapımcı İzlem Genç, Görüntü Yönetmeni Andaç Şahan, Sanat Yönetmeni Lara Ögel, Animasyon Serkan Semiz 5 Kasım saat 19.00 ve 19 Kasım saat 14.00
İDİL BİRET: BİR HARİKA ÇOCUĞUN PORTRESİ, 2015
Türkiye | DCP, Renkli, 56’ | Türkçe
Yönetmen: Eytan İpeker
İdil Biret’in müzik kariyeri Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye verdiği konserle başladı. Henüz 5 yaşındaydı. Adına çıkarılan özel bir yasayla, bir anda kendini Paris’te, tanımadığı bir şehirde, katı bir müzikal eğitimin içinde buldu. Hayatı pek çok efsanevi piyanistle kesişen Biret için Arthur Rubinstein “çalışını ilk duyduğumda gözlerimden yaş geldi” diyecekti. Biret ise her şeyden kaçıp uzaklara gitmenin hayalini kuruyordu. Çocukluk resimlerinden atonal doğaçlamalarına, İdil Biret’e dair samimi bir portre.
Konuklar: İdil Biret, Eytan İpeker, 15 Kasım Pazar saat 17.00, Eytan İpeker 19 Kasım Perşembe saat 13.00