“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?” bizi J.K. Rowling’in büyücüler dünyasına geri götüren yepyeni bir macera.
Gişe devi son dört “Harry Potter” filminin yönetmeni David Yates’in başına geçtiği filmin baş karakteri olan büyü-hayvanbilimcisi Newt Scamander rolünü Oscar ödüllü Eddie Redmayne (“The Theory of Everything”) canlandırıyor.
“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?” 1926 yılında Newt Scamander’ın çok sayıdaki çeşitli büyülü yaratıkları bulmak ve belgelemek için küresel çapta gezisini tamamlamasının hemen ardından başlıyor. Kısa bir mola için New York’a gelen Scamander aslında oraya olaysız bir şekilde gelip gidebilirdi… Eğer Jacob adındaki Büyüdışı (Amerikan İngilizce’sinde Muggle), yanlış yerde bir büyücülük vakası ve hem büyücülük hem de Büyüdışı dünyalarında sorun yaratabilecek, Newt’a ait fantastik canavarlardan bazıları kaçmış olmasaydı.
“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?”ın diğer önemli rolleri ve onları canlandıran oyuncular şöyle sıralanabilir: Tina rolünde Katherine Waterston (“Steve Jobs”, “Inherent Vice”); Jacob rolünde Tony ödüllü Dan Fogler (“The 25th Annual Putnam County Spelling Bee”); Tina’nın kız kardeşi Queenie rolünde Alison Sudol (“Dig”, “Transparent”); Credence rolünde Ezra Miller (“Trainwreck”); Mary Lou rolünde iki kez Oscar adayı Samantha Morton (“In America”, “Sweet and Lowdown”); Henry Shaw, Sr. rolünde Oscar ödüllü Jon Voight (“Coming Home”, TV dizisi “Ray Donovan”); Gnarlack rolünde Ron Perlman (“Hellboy” filmleri); Seraphina rolünde Carmen Ejogo (“Selma”); Chastity rolünde Jenn Murray (“Brooklyn”); Modesty rolünde, sinemaya yeni adım atan Faith Wood-Blagrove; ve Percival Graves rolünde Colin Farrell (“True Detective”).
Film J.K. Rowling’in ilk senaryo denemesi olsa da, yazarın çok popüler Harry Potter kitapları sinema uyarlamalarıyla tüm zamanların en yüksek hasılat elde eden film serisi oldu. Rowling’in senaryosunun ilham kaynağı, Hogwarts’ta ders kitabı olarak okutulan ve filmdeki Newt Scamander tarafından yazılmış Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?’dı.
Film “Harry Potter” serisinden birçok kişiyi yeniden bir araya getirdi. Bunlardan bazıları yapımcılar David Heyman, J.K. Rowling, Steve Kloves ve Lionel Wigram.
Warner Bros. Pictures’ın “Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?”ın iki ve üç boyutlu sinema salonlarında dünya çapında gösterimi için planladığı tarih 18 Kasım 2016. Film Türkiye’de de 18 Kasım 2016’da vizyona girecek.
YAPIM HAKKINDA
Harry Potter’dan Önce Newt Scamander Vardı
1997 yazında, o dönemde henüz adı duyulmamış bir yazar olan J.K. Rowling’in yazdığı Harry Potter ve Felsefe Taşı isimli bir kitap ilk kez yayımlandı. Kitap, “Sen bir büyücüsün, Harry” sözleriyle bizleri kısa süre sonra büyücülük dünyası olarak tanınacak büyülü bir diyara götürdü. Dünyamız bundan sonra bir daha asla aynı olmayacaktı.
Yedi en çok satan kitap ve sekiz gişe devi film aracılığıyla, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan Harry Potter ve arkadaşlarının genç birer yetişkine dönüşene kadar devam eden hikayeleriyle heyecan yüklü, büyülü maceralara sürüklendiler. Harry, Hermione, Dumbledore ve hatta Kim-Olduğunu-Bilirsin-Sen hemen çağdaş birer ikona dönüştüler; Muggle, Quidditch ve Hogwarts gibi kelimeler kültürel sözcük dağarcığımıza giriverdiler.
Şimdi, J.K. Rowling’in tarih yazan ilk kitabından yaklaşık yirmi yıl sonra, sinemaseverler “Fantastik Canavarlar Nelerdir; Nerede Bulunurlar?” ile büyücülük dünyasının yeni bir dönemine gidiyorlar.
“Fantastik Canavarlar” her ne kadar tamamen farklı bir zaman ve mekâna sahipse de, Harry Potter’la organik bir bağı da bulunuyor çünkü Fantastik Canavarlar Nelerdir; Nerede Bulunurlar Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda Harry’nin ders kitaplarından biriydi. Bu filmle senaristliğe adım atan ve aynı zamanda filmin yapımcılarından biri olan J.K. Rowling okuma kitabını öncelikle bir hayır projesi için kaleme aldığını belirtiyor: “O kitabın yazımı sırasında, hayali yazar Newt Scamander oldukça ilgimi çekti ve bu karakter adeta hayalimde canlanmaya başladı. Dolayısıyla, stüdyodan arayıp bununla ilgili bir film yapmak istediklerini söylediklerinde çok sevindim çünkü kafamda zaten bir arka hikâye vardı ve ne mutlu ki stüdyo tam da benim ilgimi çeken şeyi seçmişti. Ayrıca, eğer bu film yapılacaksa, senaryosunu kendimin yazması gerektiğinin de farkındaydım çünkü Newt hakkında o kadar çok şey biliyordum ki onu başkasının yazmasına izin veremezdim.”
1926 yılında geçen filmin hikayesi kendini büyü-hayvanbilimcisi ilan etmiş olan Newt Scamander’ın, bir gün kendi okulu Hogwarts’ta zorunlu ders kitabı haline gelecek kitabı yazmasından önceki hayatını konu alıyor. Büyülü yaratıkların peşindeki serüveni kendisini en uzak diyarlara götürmüş olan Newt, yolculuğunun sonuna gelmiş ve New York’a varmıştır. Burada değerli canavarlarının kaçışı Büyüdışı’lerin gözünün önünde gizlenmekte olan büyücülük dünyasının ifşa olmasına yol açabilecek bir dizi olayı başlatır.
Hikâyenin içinde, daha incelikli şekilde olsa da, J.K. Rowling’in önceki diğer çalışmalarıyla bağlantılar bulmak mümkün. Sekiz “Harry Potter” filminin hepsinde de yapımcı olarak görev almış olan David Heyman, tüm bu büyü ve eğlencenin ortasında, yazarın alametifarikası olmuş konseptler bulunabileceğini dile getiriyor: “Potter kitaplarındaki alt temaların çoğu da bunun kanıtıdır: Hoşgörüsüzlük ve baskının tehlikeleri, diğer yandan hoşgörü erdemi; özünüze sadık olma; dışlanmışların bir araya gelmesi ve bağ kurması… Dünya çapında insanların apaçık özdeşleşebildiği fikirlerde çağdaşlık ve duygusal bir evrensellik var. Hikâyenin isminde canavarlar olabilir ama konunun özünü insanlar oluşturuyor.”
J.K. Rowling’in yazımına ilişkin olarak, yönetmen David Yates de şu gözlemde bulunuyor: “Jo’nun karakterlerinde zarafet ve insaniyet var… özür dilemeden kendiniz olabilmeyi yüceltme, uyun sağlamak için aşırı çaba göstermeme ve olabileceğiniz her şeyi olabilme potansiyelinizi saklamama var. Jo bireyselliği yüceltiyor.”
“Benim kahramanlarım her zaman, ‘Bunun nasıl işlediğini görebiliyorum ama bu şekilde olmak zorunda değil’ diyecek cesarete sahip kişiler” diyor Rowling ve ekliyor: “Onlar, ‘Neden bu şekilde’ diye sormaya istekliler.”