Sinema tarihçisi, eleştirmen, çevirmen ve yazar Giovanni Scognamillo’un kaleme aldığı “Canavarlar Yaratıklar Manyaklar” kitabı, Fantastik Sinema ve Korku Sinemasının kodlarını, üstadın kendine has birikimi ve yılların emeğiyle damıttığı inceleme, araştırma yazıları üzerinden tanımlıyor. Scognamillo, kitabın 1. bölümünde “korkunun, gerilimin ve dehşetin imgeleri”ne odaklanarak, canavarlardan vampirlere, şeytandan sapıklara, uzaylılardan yaratıklara uzanan geniş bir skalada türün adeta otopsisini çıkarıyor. Bu sırada, B sinemasından İtalyan korkularına yüzlerce filmle yolu kesişiyor ve kendi tabiriyle tüm “hilkat garibelerine” uğramadan geçmiyor.
Kitabın ikinci bölümü ise farklı dönemler ve türlerden seçilmiş 15 filmin eleştirileri yer alıyor. Filmler, bir tanesi hariç 1960’ların başlarından 1980’lere uzanan bir zaman diliminden seçilmiş. İçlerinde Et Mourir de Plaisir, Tales of Terror gibi az bilinen ancak tür için önem arz eden, Psycho, Don’t Look Now gibi başyapıt statüsüne ulaşmış filmler ile The Cell, Süpermen II gibi popüler kültür örnekleri yer alıyor. Bu sayede kitabın bütünlüğü de tamamlanmış oluyor.
Bu Kitabı Neden Okumalıyız?
– Giovanni Scognamillo’un 1964-2002 yılları arasında 38 yıllık sabırlı bir çalışma sonucunda kaleme aldığı sinema yazılarının türün detaylarını tanımlama konusundaki başarısı için.
– Kitabın sonundaki 400 filmlik “Temel Film Dizini” ile türün içerisinde kendimize yeni yolculuklar hazırlamak, keşfetmek ve şaşırtmak için.
– Popüler kültür içerisindeki tür sinemasının sinema tarihi içerisindeki önemini anlamak için.
– Giovanni Scognamillo’un ne kadar büyük bir sinema aşığı olduğunu her satırda tekrardan görmek ve üstadın büyük emeklerle hayata geçirdiği diğer kitaplarını tekrar tekrar okumak için.
Canavarlar Yaratıklar Manyaklar
Yazar: Giovanni Scognamillo
Basım Yılı: Haziran 2006
Yayınevi: +1 Kitap
Sayfa sayısı: 236
İşletme ve Finans lisans mezunu, Sosyoloji öğrencisi. Kendi blogu ve DVD+ dergisi forumundan sonra sinema yazılarını yayınlamaya Sinemaximum sitesi ile başladı. Daha sonra yaklaşık 2 yıl Türkiye’nin ilk online sinema dergisi Sinemalife’da Düş Perdesi ve Ev Sineması bölümlerini yürüttü. Kanal D Home Video DVD dergisinde yazdı. Temmuz 2013’de Cineritüel ekibine katıldı. Philip Morris Ezd kanalında Planlama ve Analiz bölümünde çalışmaktadır.