Absürt’te Ahlat Ağacı Konuşulacak

Absürt’te Ahlat Ağacı Konuşulacak

Share Button

Yazarlarımızdan Kürşat Saygılı, Absürt Cafe’de Nuri Bilge Ceylan‘ın son filmi Ahlat Ağacı üzerine 9 Aralık’ta bir söyleşi  gerçekleştirecek. “Bir Türkiye Alegorisi Olarak Ahlat Ağacı” başlıklı söyleşi ücretsiz ve herkese açık olacak.

Nuri Bilge Ceylan, Türk sinemasının 2000 sonrası döneminde “yönetmen sineması” olarak sınıflandırdığımız ekolün içinde yüzünü Batıya dönmüş en güçlü isimdir. Özellikle Cannes’daki başarısı onu Avrupalıların nezdinde Yılmaz Güney’den sonra en bilinir Türk yönetmen kılmıştır. Bilge Ceylan statik kamera kullanımı, uzun planları, durumları öne çıkarıp olay örgüsünü mimimize eden sade anlatımıyla 60’ların Avrupa sinemasını anımsatan bir üsluba sahiptir. Bu söyleşide Bilge Ceylan’ın filmlerinin alametifarikasını konuşup büyüyü bozmaya çalışacağız.

Nuri Bilge Ceylan’ın sinemaya yaklaşımında yeni olan nedir? Nuri Bilge Ceylan’ın sembolik anlatımını, kurduğu imgeleri ve hikaye yaratma biçimini nasıl okumalıyız? Nuri Bilge Ceylan sinemasının kırılma filmleri hangileridir? İlk kısa filmi Koza’dan son filmi Ahlat Ağacı’na sinemasında neler değişmiş, neler olduğu gibi kalmıştır? Ahlat Ağacı’nı diğer filmlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Bilge Ceylan’ın önceki filmlerinden farklı bir biçeme sahip olan Ahlat Ağacı filmografisinde yeni bir uğrak, farklı bir soluk olarak dikkat çekiyor. Sinan’ın yolculuğu bir anlamda alegorik olarak yönetmenin ve bizim yolculuğumuza dönüşüyor. Ahlat Ağacı; Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Kış Uykusu (2014) ve belki biraz da Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) filminde gördüğümüz karakterin baba evine geri dönmesini anlatıyor. Ancak bu sefer diğer filmlerinden farklı olarak peşinen teslimiyeti kabul etmiş, yenilmiş, sinmiş bir karakter yok. Daha çok Turgenyev’in Babalar ve Oğulları’ndaki sözde nihilist Bazarov gibi bir karakter var.

Sinan’ın yıkıcı yolculuğuna benzer bir yolculukla biz de Ceylan’ın filmlerinde dolaşacağız. Siz de sorularınızı yanınızda getirip bu tartışmaya katılabilirsiniz.

Etkinlik ücretsizdir.
Katılım sınırlı sayıdadır.
Rezervasyon için lütfen aşağıdaki linki doldurunuz:
https://docs.google.com/forms/d/1jhGm4pDiCWoTfHyzIGG8I6HjCQBzPGcAxJsiFyd1RUA/viewform

Ayrıca, etkinliğimizde yer ayırtmak için 0538 337 70 09 nolu iletişim numarasından ya da absurtbar@gmail.com adresi üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Facebook etkinlik linki: https://www.facebook.com/events/341236703360324/?active_tab=about

, , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir