Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, bu yıl 30 Kasım’da yirmi dördüncü kez yollara düşüyor. Festival, 30 Kasım-6 Aralık arasında Ankara’yı, 7-9 Aralık’ta Sinop’u, 10-13 Aralık’ta ise Kastamonu’yu ziyaret edecek. Festivalde birçok farklı bölüm onlarla filmle seyirci karşısına çıkacak. Festivalin bu yılki bölümleri ve gösterilecek bazı filmleri şöyle:
Dünya Sineması
Uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan, ödüller kazanan filmler Dünya Sineması bölümünde izleyicilerle buluşacak: Bu yıl Cannes’ın Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan Amin; usta yönetmen Sergei Loznitsa’nın Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan ve Ukrayna’nın Oscar adayı olarak seçilen filmi Donbass; bir dans akademisinde okuyan ve balerin olmak isteyen on beş yaşındaki bir gencin öyküsünü ele alan Belçika’nın Oscar adayı Kız; Slovenyalı yönetmen Milorad Krstić’in Locarno Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ilk uzun metrajı Koleksiyoncu: Ruben Brandt; Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan melankolik aşk hikâyesi Soğuk Savaş; Karlovy Vary Film Festivali’nde Batının Doğusu yarışmasında En İyi Film ödülünü kazanan Süleyman Dağı; Lee Chang-dong’un sekiz yıl aradan sonra çektiği, bu yıl Cannes’da eleştirmenlerden en yüksek notu alan FIPRESCI ödüllü Şüphe; Locarno, Viyana ve Sevilla Film festivallerinden ödüllerle dönen belgesel Uzak Evren.
Türkiye 2018
Yılın öne çıkan filmlerinin gösterileceği Türkiye 2018 bölümünde, Mahmut Fazıl Coşkun’un Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan üçüncü uzun metrajı Anons; Ali Kemal Çınar’ın İstanbul’da düzenlenen 55. Ulusal Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’yle dönen filmi Arada; Can Evrenol’un ikinci uzun metrajı Ev Kadını (Housewife); yılın en beğenilen bağımsız yapımlarından Tolga Karaçelik imzalı Kelebekler; Ahmet Boyacıoğlu’nun türler arasında gezinirken günümüz Türkiye’sine dair çarpıcı tespitlerde bulunan yeni filmi Paranın Kokusu; yönetmenliğini Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yaptığı, 25. Adana Film Festivali’nde En İyi Film seçilen Sibel yer alıyor.
Yalanlar Çağı
Daha önce “Caz ve Sinema” seçkisiyle Gezici Festival’e konuk olan usta sinema yazarları Jonathan Rosenbaum ve Ehsan Khosbakht’ın hazırladığı Yalanlar Çağı bölümünde, Billy Wilder’ın yönettiği Kirk Douglas’ın başrolde yer aldığı Büyük Karnaval (Ace in the Hole, 1951); Tony Curtis ve Burt Lancaster gibi efsanevi oyuncuların rol aldığı Başarının Kokusu (Sweet Smell of Success, 1957) ve sinema tarihinin gömülü hazinelerinden Cy Endfield’ın Öfkenin Sesi (The Sound of Fury, 1950) filmleri yer alıyor. Medyanın felaket senaryolarını kışkırttığı korku ikliminde geçen; günümüze, kıyamet tasviri yerine, yakın tarihin perspektifinden serin kanlı bir bakış sunmayı hedefleyen bu üç film, Yalanlar Çağı diyebileceğimiz bu yeni dönemle ilgili bir panorama sunuyor.
Sığınma(sız)
Sığınma(sız) bölümünde, güvenli bir liman ihtimalinin ortadan kaybolduğu bir dünyada hayatta kalma kılavuzu olarak görülebilecek üç belgesel var. Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde En İyi Belgesel seçilen Babalar ve Oğullara Dair (Of Fathers and Sons); Avusturya hükümetinin ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışan mültecileri engellemek amacıyla sınıra bir tel örgü çekmeyi planlamasını konu alan Tel Örgü (Die bauliche Maßnahme); Tribeca Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan Aç Hayaletler Adası (Island of the Hungry Ghosts) ve Türkiye sinemasının klasiklerinden Tunç Okan imzalı Otobüs (1975) bölümde gösterilecek filmler arasında.
Mahmut Fazıl Coşkun Seçkisi: Görünmez Kentler
Gezici Festival’in, her yıl sinema dünyasından bir ismin seçtiği filmlerden oluşturduğu özel bölümüne bu yıl Mahmut Fazıl Coşkun konuk oluyor. Bölümde 60’lı yılların ortasında güney Finlandiya’da bir yolculuğa çıkan iki adamın absürd öyküsünü erkeklik kültürünü hicvederek anlatan Eşarbına Sahip Çık, Tatyana (Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1994); Robert Aldrich’in Hollywood’un iki efsanesi Bette Davis ve Joan Crawford’ı bir araya getirdiği Bebek Jane’e Ne Oldu? (What Ever Happened to Baby Jane?, 1962) ve Almanya’dan ABD’ye uzanan bir coğrafyada geçen Wim Wenders imzalı Alis Şehirlerde (Alice in den Städten, 1974) gösterilecek.
Korku Sineması: Can Evrenol Seçkisi
Gezici Festival bu yıl, son yıllarda hem tematik hem de estetik zenginliğiyle dikkat çeken korku sinemasına özel bir bölüm ayırıyor. İkinci uzun metrajı Housewife ile bu yıl Gezici Festival’e konuk olan Can Evrenol’un seçtiği kısa filmlerden oluşan bölümü türün meraklıları kaçırmamalı. Bölümde gösterilecek filmler arasında, deneysel sinemanın usta ismi Maya Deren’in kocası Alexander Hammid ile yönettiği İkindi Düğümü (Meshes of the Afternoon, 1943), Jerome Sable’ın teenslasher türündeki korku-müzikali Beaver Dam Efsanesi (The Legend of Beaver Dam, 2010), en önemli fantastik film festivallerinden Sitges’te En İyi Kısa Film seçilen Fredrik S. Hana imzalı Güz Hasadı (Autumn Harvest, 2014) ve Fırat Mançuhan’ın ondan fazla ödül kazanan kısası Sapak (2008) yer alıyor.
Il Cinema Ritrovato Sunar: Azgelişmişlik Anıları 50 yaşında
Gezici Festival’in son yıllarda işbirliği yaptığı, restore edilmiş klasiklerden oluşan programıyla tanınan Il Cinema Ritrovato Film Festivali, izleyicileri Küba’dan bir klasikle buluşturuyor. “Özgür Sinema” (Cinemalibero) başlıklı seçkide yer alan Azgelişmişlik Anıları (Memorias del subdesarrollo, 1968), Bolonya Sinemateki tarafından dijital olarak yenilendi. 50. yıldönümünü andığımız 1968’in radikal değişim heyecanına ve çalkantılarına Küba’dan bakan Tomás Gutiérrez Alea imzalı başyapıt, Edmundo Desnoes’un romanından uyarlama. Devrim sonrası Küba’yı, eşi ve yakınları Miami’ye göç eden orta sınıf aydını Sergio’nun gözünden anlatan film, sinema tarihinin dönüm noktalarından biri olarak anılıyor.
Didem Pekün: Hissetmek İstiyorum
Gezici Festival’in, güncel sanat alanında işler üreten sanatçılar ile festival izleyicisini buluşturan bölümün bu yılki konuğu Didem Pekün. Festivalde yönetmenin iki işi gösterilecek. Ünlü sanatçı Tülay German’ın Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu adlı otobiyografik kitabından yola çıkarak çekilen Tülay German: Kor ve Ateş Yılları (2010), politik duruşu nedeniyle İstanbul’dan Paris’e gitmek zorunda kalan German’ın arşiv görüntüleri, ses kayıtları, müzikleri ve fotoğraflarıyla örülen bir belgesel. Yönetmenin dünya prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivali’nde yapan deneysel belgeseli Araf ise Nayia adlı genç bir kadının Srebrenitsa soykırımının yirmi ikinci yıldönümünde memleketine geri dönmesini anlatıyor.
Sessiz Serüven
Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda Büyükelçiliklerinin destekleriyle hazırlanan Sessiz Serüven bölümünde ise sinema tarihinden iki klasik, yenilenmiş kopyalarıyla gösterilecek. Hollanda EYE Film Müzesi sessiz film küratörlerinden Elif Rongen-Kaynakçı’nın seçtiği Delft Porseleninin Sırrı (Het geheim van Delft, 1917) ve San Francisco Sessiz Film Festivali’nin başkanı Robert Byrne’ün seçtiği Kapının Ardı (Behind the Door, 1919) gösterilecek. Gösterimler Kaynakçı ve Byrne’ün sunumlarıyla gerçekleşecek. Filmlerin müziklerini ise birçok ünlü sessiz film için müzik besteleyen Stephen Horne ve Frank Bockius ikilisi yapacak.
Kısa Filmler ve Çocuk Filmleri
Gezici Festival, aralarında Guy Maddin gibi usta isimlerin imzasını taşıyan, yılın öne çıkan kısa filmlerini bu yıl Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda Büyükelçiliklerinin desteğiyle hazırlanan Çocuk Filmleri seçkisi ise yine ücretsiz olarak küçük izleyicilerin beğenisine sunulacak.
1995 yılından bu yana Gezici Festival’i yalnız bırakmayan ve her yıl festivale birbirinden özgün afişler sunan Behiç Ak, 24. yılda da hazırladığı afişle Gezici Festival’e desteğini sürdürüyor.
Ayrıntılı bilgi için:
ankarasinemadernegi.org
facebook.com/gezicifestival
twitter.com/gezicifestival
vimeo.com/gezicifestival
instagram.com/gezicifestival
https://www.flickr.com/photos/gezicifestival/