Divergent (2014): Young Adult Roman Uyarlaması, Bilimkurgusal Nasipler

Divergent (2014): Young Adult Roman Uyarlaması, Bilimkurgusal Nasipler

Share Button

Gün geçmiyor ki ergen izleyici kitlesi için Hollywood gişe kaygısı gütmeyen bir film yapmasın. Bu seferde gözünü uzak bir gelecekte nasiplenmiş distopik bir hikâyeye çevirmişken çıkıyor karşımıza. Veronica Roth’un aynı adlı romanından Neil Burger tarafından beyaz perdeye uyarlanan film, bilimkurgu, aksiyon ve tabiî ki romantizm içeriyor.

Hikâye, uzak zamanlarda uzak diyarların birinde 5’e bölünmüş birbirinden farklı düzen içerisinde yaşayan insanları ve bu düzende hangisine ait olduğunu anlamaya çalışan garibim Tris’in başından geçenleri anlatmakta. Young Adult grubun yani ergenlik aşamasındaki gençliğin içinde bulunduğu buhran ve kural tanımama takıntısı Tris’te de mevcuttur. Ve Tris aynı zamanda yaşadığı distopik düzene “Uyumsuz” olarak saptanan biridir. İşte sonra olaylar gelişir ve gelsin aksiyon, gitsin bilimkurgu ve kalsın romantizm başlar.

Film bir roman uyarlaması ve malumunuz romanlardan aktarımlar genelde tatminsiz noktalara sahip olabiliyor. Yapım bize zamanı doldurmak adına Türk Dizileri’nden çokça alışık olduğumuz uzun uzun uzakları seyretme kısmında zamanlar geçirtme kaygılarından nameler eşliğinde ilerlemeyi gösteriyor. Zaten bu kısımları da çıkarınca bolca aksiyon, “tavşan kaç tazı tut” sahneleri peşi sıra geliyor. Sonraları da hikâyeyi gelişme kısmında gezintiye çıkarıp bir sonuca bağlama yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Fakat uyarlanan romanın bir seri olduğu düşünüldüğünde filminde seri bir şekilde devamının geleceğini söyleyebiliriz.

Filmde oyunculuğuna güvendiğim Kate Winslet olmasına rağmen sadece isminden dolayı varlık belirtisi olduğuna inandım. Pek de isme bakıp tercihlerinizi belirlemeyin derim. Genel anlamda oyunculukları incelersek vasat diyen taş olur. Fakat tatmin edici mi derseniz bence değil. Bana kalırsa, Burger, filmi daha çok “bitse de gitsek” şeklinde özentisiz işlediğinden kaynaklı bir sorun mevcut. Çünkü ucu açık ve bağlantısız noktalar sıklıkla rahatsız ediyor.

Hollywood sinemasının bilindiği üzere aksiyon ve bilimkurgu türlerini kotarmada sıkıntısı yok, elindeki tekniklerle izleyiciye görsel şölen yaşatıyor ama bu çoğu zaman içi boş hikâyelerle birlikte harmanlanınca izlediğiniz şölen bir baş ağrısından öteye gitmiyor. Çünkü filmin senaryosundaki boşluklar çok fazla. Pek çok bağlantı havada kalıyor, pek çok nokta sebepsiz vurgulanıyor ve ayrıntılar gereksiz veriliyor. Senaryo ve yönetim sıkıntısı ilk göze çarpan detaylar.

Muadilleri için Açlık Oyunları önerilebilir. İkisinde de kadın kahraman var. Malumunuz bilimkurgu filmlerinde kahramanlar genelde erkeklerdir. Son dönemde bir iki farklı proje haricinde kadınların filmin dinamizmini yükseltme, erkek karakteri pohpohlamadan başka pek varlıklarını görmek mümkün değil. Bu film ile bir kadın kahraman yaratma peşinde ki Açlık Oyunları da aynı formattaydı (tabii daha iyi bir film). O yüzden bilimkurgu ve aksiyon dünyasında kadınları romantizm ölçütü olarak değil de “kahraman” olarak görmek hoşuma gitmiyor da değil.

Divergent, haftanın vizyon filmi olarak izleyicilerin beğenisine sunuldu, beyaz perdede Young Adult türü tercih edenlere iyi seyirler.

twitter.com/demetozturk

, , , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir