Kakushi-Toride No San-Akunin / The Hidden Fortress (1958) – Akira Kurosawa

Kakushi-Toride No San-Akunin / The Hidden Fortress (1958) – Akira Kurosawa

Share Button

Usta yönetmen Akira Kurosawa’nın görece arka planda kalmış filmlerinden olan Kakushi-toride no san-akunin (Gizli Kale / The Hidden Fortress), 16. Yüzyılda krallığı tekrar inşa etmek için gerekli olan altınlarıyla birlikte yolculuk etmekte olan Prenses Yuki Akizuki ve onu koruyan General Makabe’nin düşman bölgesinden geçme çabasını merkeze alıyor. Yolda ikiliye gözünü para hırsı bürümüş ancak onlar için casusluk yapan Tahei ve Matakishi adlı iki köylü serseri de katılacaktır. Tüfeğin ortaya çıkmasıyla patlak veren Japon iç savaşının odağında ülkenin güvensizliğine ve çaresizliğine vurgu yapan film, Kurosawa’nın benzersiz görsel stili, çoklu kamera kullanılması ile sağlanan muazzam açıları, birinci sınıf bir mekân yaratma duygusuyla harmanlanmış bir Japon yol / macera filmi.

Japonya’daki sınıfsal farklılıkların iyice belirginleştiği ve değiştiği iç savaş döneminde tüm katmanların hayatta kalma ve mevcudiyetlerine odaklanan Kurosawa; arka planda savaşın asil, köylü ve askeri nasıl değiştirdiğine değiniyor. Sürekli erdemden beslenen / bahseden bir toplumun altını kazıyan yönetmen, ticari sinemaya göz kırptığı Gizli Kale’de diğer filmlerine paralel, toplumun değişim ve kökenden uzaklaşma temasını da incelemeye devam ediyor. Köylüleri çıkarlarına düşkün bir şekilde resmederken karşısına sebep olarak savaşı yerleştiriyor. Filmde asıl hikâye ise bir macera / yol filmi şeklinde akar. Prenses ve samurayın güvenli topraklara ulaşıp ulaşmaması ya da ulaşınca ne olacağı ile çok ilgilenmeyen Kurosawa, yolculuk ve yolculuğun bireyler üzerindeki değişikliği ile daha çok ilgilenmektedir. Gizli Kale yol boyunca cesaret, kibir, açgözlülük ve dostluk üzerine bir macera filminden çok daha fazla şey söylemeyi becerir.

Gizli Kale’nin popüler kültüre yaptığı katkıya ayrıca değinmek gerekiyor. Özellikle Star Wars’ı tematik olarak etkilemiştir. Hatta Star Wars için Gizli Kale’nin uzayda geçen bir “remake”i denilebilir. Yolculuk ve macera teması, prenses ve iki köylünün birebir karşılıkları olan robotlar göze ilk çarpan ayrıntılardır. George Lucas da filme hayran olduğunu ve etkilendiğini açıkça ifade eder. Filmin mizahi tonunun da birçok macera filmine esin olduğunu söylemek gerekir. Son tahlilde Gizli Kale Kurosawa’nın başat temalarını ticari sinemaya monte ettiği ve kendisinden sonra gelen birçok filme esin kaynağı olan yönetmenin gizli hazinelerinden biridir.

Not: Bu yazı ilk olarak 10.08.2014 tarihinde Evrensel Gazetesi Pazar Eki’nde yayınlanmıştır.

twitter.com/gok_gkhn

, , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir