2013 Yılının En İyi 10 Filmi

2013 Yılının En İyi 10 Filmi

Share Button

2013 yılı içerisinde Türkiye’de vizyona giren filmler içerisinden yılın en iyi 10 filmi listesi ile karşınızdayız. Yazarların kişisel listeleri sonucu elde edilen Cineritüel’in 2013 yılının en iyi filmleri listesine “En İyi 10 Film” başlığı altından ulaşabilirsiniz. Hemen akabinde de kişisel beğeni listeleri yer alıyor.

En İyi 10 Film

1. Holy Motors – Leos Carax

Carax klasik anlatı, kurgu, teknik üslup ve bilindik tür yapılarını, sinema tarihinden güç alarak yerle bir ederek işe başlıyor. Özelde kurduğu yapının distopik bir bilim-kurgu olduğunu söylemek yanlış olmaz ancak Holy Motors’u bu söylem içerisine sığdırmak yeterli de olmayacaktır. Olsa olsa Yeni Dalga’nın o pervasız çatısını içinde kabul edebiliriz. Oldukça kişisel bir anımsama olarak değerlendirdiğimiz film giriş-gelişme-sonuç düzleminde hiçbir sonuca ulaşmıyor. Parçalardan bütüne ulaşmak gibi bir derdi de olmayan, bu açıdan belki de sadece Godard’ın ulaşabileceği bir hınzırlığına bürünen Carax sürrealizm ve vodville kurduğu sıkı bağları da filmin içine yedirmekten geri kalmıyor. (Gökhan Gök)

Filmin eleştirisi: Holy Motors

1. Holy Motors

2. La vie d’Adéle / Blue is the Warmest Color – Abdellatif Kechiche

2013 yılının en çok konuşulan filmlerinden Abdellatif Kechiche’in yönetmenliğini yaptığı “La Vie d’Adèle” Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye’yi kazanmış aşkı aşk olduğu için anlatan bir film. Kechiche’in izleyiciyi Adele’nin yaşantısının içine aldığı film, estetik açıdan oldukça başarılı kareler sunuyor. İzleyici, umut, hüzün, aşk içerisinde kıvranıp dururken aslında her şey Adele’nin bir otobüsün peşinden koşması tadında özetlenebilecek kadar sade bir biçimde verilmiştir. (Demet Öztürk)

3. Blue is the Warmest

3. Beasts of the Southern Wild – Benh Zeitlin

Doğanın sunduğu imkânlarla yaşamaya çalışan insanların hikâyesini konu edinen film, modern dünyanın dışında vahşi doğayla bütünleşerek, zor şartlarda yaşamaya çalışan yemeklerinden giyimlerine kadar aklınıza gelebilecek her ayrıntıda bilinenden farklı olan bir topluluğun hikâyesini sunuyor bizlere. 2013 ve sinema denildiğinde hafızamda şimşekler çakmasının nedeni ise filmin küçük kahramanının şu sözleri: “Balıkların ambalajlara tıkılmadığı, tatillerin günlerle sınırlanmadığı, bebeklerin arabalara sıkıştırılmadığı bir dünya var.” (Zehra Kurt)

Filmin eleştirisi: Beasts of the Southern Wild

2. Beasts of the Southern Wild

4. Jîn – Reha Erdem

Kırmızı başlıklı kız hikâyesini sosyo-politik bir temele uyarlayarak, doğa ve doğa öznelerinin yoğun olarak yer aldığı, bir kadın gerillanın sosyal tarafından yaşantısının masalsı anlatısını aktarıyor Reha Erdem. Yönetmenin filmsel atmosferini oluştururken kullandığı imgesel sürrealist sinemasının özelliklerini taşıyan, mekân, müzik ve doğa ile bütünleşme betimleri ile kadın ve öteki olmak sorunsalını tek özneye indirgemeyi başaran bir yapım. (Teksin Begeç)

5. Jin

5. Sen Aydınlatırsın Geceyi – Onur Ünlü

Farklı bakış açısıyla kendi izleyici kitlesini yaratabilmiş Onur Ünlü’nün yönettiği “Sen Aydınlatırsın Geceyi” senenin en beğenilen yerli yapımları arasında yerini aldı. Siyah Beyaz çekilen film, gişe kaygısına sert bir tavır göstererek ve bu sebeple vizyona girmeyerek de sinema sektöründe farklı bir duruşun eseri olarak karşımıza çıktı. Filmde, klasik bir hikaye içerisinde çekim tekniklerinden de faydalanılarak insanların (Onur Ünlü sinemasının erkekleridir bunlar) psikolojik eğilimleri anlatılmaktadır. Ayrıca, klasik Onur Ünlü duruşu düşünüldüğünde ayakları yere basan ve olgunlaşmış bir film olarak karşımıza çıkıyor. (Demet Öztürk)

4. Sen Aydınlatırsın Geceyi

6. Frances Ha – Noah Baumbach

İnsanın hayallerinin olmasından daha güzel bir şey vardır ki, o da kusurlarının olması. Kusurlarının üzerine giden, hatta kendisine bol gelen hayallerle yüzleşen kadın kahramanlara beyazperde de çok rastlamıyoruz. Baumbach’in tüm filmografisinde olduğu gibi yine pamuk ipliğiyle hayata bağlı bir karakter Frances. Profosyonel dansçı olamayacağı kesinleşince bile dans etmeye devam eden, oradan oraya savrulduktan sonra başını soktuğu evinin kapısına tam ismini yazamayacak kadar  kaybetmeye yatkın. Ancak kazanmanın her şey olmadığını bizlere hatırlatan, daha iyi yenilip taze başlangıçlara kapı açan, parçalandıkça çoğalan Frances… Boumbach’in New York sokaklarında düşe kalka büyüttüğü Frances Ha, bir olgunlaşma ve dostluk hikayesi ekseninde ilerlemesine rağmen tutturduğu mizah ve yaşam enerjisi ile kaybetmeyi gözümüzde çok büyüttüğümüzü izleyicisine anımsatıyor. (Gökhan Gök)

6. Frances Ha

7. No – Pablo Larrain

Reklam sektörünün bir hiciv örneği olan film, dönemi anlamlandırmak ya da dönemle hesaplaşmak için değil döneme ışık tutmak amacıyla imaj çıtasını oluşturan başarılı bir belgesel türü örneği. Film boyunca merak ettirdiği ise “Kapitalizme hizmet etmesiyle mevcut bir sektör, kanlı dikta rejimini yıkabilecek bir araç olabilir mi?” sorgusu. (Teksin Begeç)

Filmin eleştirisi: No

7. No

8. Zerre – Erdem Tepegöz

Zerre, kentin tüm zorluklarına göğüs germeye ve ayakta kalmaya çalışan bir kadının hikâyesini anlatıyor. Türkiye insanı, acı, sevinç, korku gibi her duyguyu iliklerine kadar yaşamayı ister. Bu durum sinemaya da olduğu gibi yansımıştır ve nitekim bu duygular pek çok zaman abartıya kaçılarak verilmeye çalışılır. Fakat Zerre içinde barındırdığı duygular, doğal oyuncu seçimleri ve diyaloglar sayesinde derdini olduğu gibi vermeyi başaran bir yapım. (Zehra Kurt)

8. Zerre

9. Wreck-It Ralph – Rich Moore

Jetonlu oyun salonlarının havasını solumuş, günümüzdeki gibi gerçeğe yakın grafiklere sahip olamayan köşeli oyun karakterlerini tanımış ve başarıya ulaştırmak için çaba sarf etmiş bireylerin duygusal bağ kurması kaçınılmaz. Mekan edindiği eski oyunlar arası geçişler ve bol karakter kullanımıyla çıkış fikrini sonuna kadar iyi kullanan Oyunbozan Ralph, yılın kuşkusuz en iyi animasyonu olmakla beraber yılın en sempatik karakterlerin bazılarını da barındırarak gönüllerimize dokundu. (Erol Demiray)

9. Wrack-It Ralph

10. Gravity – Alfonso Cuarón

Bilim-kurgu türü içerisinde en gerçekçi aktarım açısından 2001: A Space Odyssey, en feminist yaklaşım açısından ise Alien’a sarılarak bugünlere geldik. Alfonso Cuarón her iki açıdan da türün eksikliğini gideren bir armağanla çıkageldi. Değerinin zamanla daha da artacağını düşündüğümüz Gravity’yi izlerken gözlerimizi kırpmadık, nefeslerimizi tuttuk. (Erol Demiray)

10. Gravity

Kişisel Listeler:

Demet Öztürk

1. Holy Motors

2. Frances Ha

3. Beasts of the Southern Wild

4. La vie d’Adéle

5. Jîn

6. Yozgat Blues (Eleştirisi)

7. Dans la Maison (Eleştirisi)

8. Before Midnight

9. Sen Aydınlatırsın Geceyi

10. Zerre

Erol Demiray

1. Holy Motors

2. La vie d’Adéle

3. Beasts Of The Southern Wild

4. Jîn

5. Gravity

6. Sen Aydınlatırsın Geceyi

7. Wreck-It Ralph

8. Samsara

9. 2 Days In New York

10. The Perks Of Being A Wallflower

Gökhan Gök

1. Holy Motors

2. La vie d’Adèle

3. Sen Aydınlatırsın Geceyi

4. Wreck-It Ralph

5. Beyond the Hills

6. Frances Ha

7. Spring Breakers

8. Gravity

9. Beasts of the Southern Wild

10. The Hunt

Teksin Begeç

1. Holy Motors

2. Beasts of the Southern Wild

3. No

4. La vie d’Adéle

5. Jîn

6.The Hunt (Jagten)

7. Zerre

8. Frances Ha

9. Sen Aydınlatırsın Geceyi

10. Spring Breakers

Zehra Kurt

1. Beasts Of The Southern Wild

2. La vie d’Adéle

3. Holy Motors

4. Zerre

5. Jîn

6. No

7. Django Unchained

twitter.com/cinerituel

facebook.com/cinerituell

, , , , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir